Головуюча в ЄС Чехія хоче зняти з обговорення обмеження ціни на російський газ в Євросоюзі

Середа, 7 вересня 2022, 12:50 -

Чехія спробує зняти питання про можливу "стелю" цін на російський газ із порядку денного п'ятничної зустрічі міністрів енергетики країн ЄС. 

Про це заявив міністр промисловості та торгівлі країни Йозеф Сікела на засіданні комітету Сенату з економіки у середу, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на iDnes.

За його словами, це - політичний інструмент, а не вирішення енергетичної кризи.

"На мій погляд, це неконструктивна пропозиція. Йдеться радше про черговий варіант санкцій проти Росії, ніж про поточне вирішення енергетичної кризи в Європі. І тепер ми хочемо не готувати нові санкції, а вирішити енергетичну ситуацію", - сказав Сікела.

Реклама:

Тому, за його словами, як головуюча в Раді ЄС Чехія намагатиметься зняти питання про можливе обмеження цін на російський газ з п'ятничного позачергового засідання Ради ЄС у Брюсселі.

За словами Сікели, у п'ятницю європейські міністри мають обговорити кілька варіантів виходу із кризи.

Чехія захоче включити до переговорів, наприклад, так звану іберійську модель, яка розділить ціни на електроенергію та газ на ринку. 

Реклама:

За словами чеського міністра, це особливо допомогло б у випадку з електроенергією, ціни на яку, за його оцінкою, можуть бути знижені до рівня приблизно 200-400 євро за мегават-годину. І навпаки, у випадку з газом ціни, ймовірно, залишаться на тому ж рівні, що й зараз. 

У той же час Сікела зазначив, що ця модель може призвести до збільшення споживання газу, що може поставити під загрозу постачання в Європі в разі суворої зими.

За даними ЗМІ, Європейська комісія визначила два можливі інструменти обмеження оптових цін на газ, відповівши на зниження поставок російського газу в Європу.

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн 2 вересня заявила, що настав час для обмеження цін на російський трубопровідний газ до Європи.

Франція виступила за введення граничного рівня цін на постачання газу з Росії для всього ЄС.

Європейська правда

Реклама: