Кількість вільних квартир у Києві зменшилася майже на чверть – дослідження

Середа, 7 вересня 2022, 10:05 -

В Україні почалася друга хвиля внутрішньої міграції: зараз в пріоритеті квартири в мегаполісах. У чотирьох містах-мільйонниках за перший тиждень вересня кількість пропозицій зменшилася від 10% у Львові до 23% у Києві.

Про це йдеться у дослідженні OLX Нерухомість.

При цьому, у західних областях ситуація трохи інша: з 7 міст лише в трьох найвідчутніше поменшало квартир від орендодавців: 

  • на 24% менше оголошень в Івано-Франківську. У місто їдуть з усіх куточків країни, і багато квартир здають за цілком прийнятними цінами;
  • на 31% та 35% відповідно в Рівному та Луцьку. Ймовірніше за все, через ризик вторгнення з боку білорусі та відсутності ажіотажу серед українців самі ж орендодавці почали пропонувати менше квартир.

Зазначається, що близько половини всіх пропозицій на ринку оренди житла представлені однокімнатними квартирами.

Реклама:

 За даними OLX Нерухомість, у вересні серед міст-мільйонників найбюджетніші варіанти можна знайти в Одесі за 5 500 грн/міс. У західних регіонах доступні ціни у Луцьку та Рівному – в середньому 7 500 грн/міс.

 

Найдорожчою буде оренда однокімнатної квартири за 16,5 тисяч гривень в Ужгороді. Останні два місяці літа та початок осені саме це місто вирізняється найбільшим цінником, "посунувши" навіть Львів.  

"Через повернення українців додому, внутрішню міграцію та активний переїзд у великі міста восени можна очікувати на стрибок цін.

Реклама:

Зокрема, це стосуватиметься деяких міст-мільйонників. Так, за даними платформи, в Одесі та Дніпрі оренда однокімнатної квартири впродовж першого тижня вересня вже збільшилася на 600 гривень у порівнянні з першим тижнем серпня. У столиці цінник збільшився на 1 000 грн, а у Львові – на 1 600 грн", - йдеться у повідомленні.

Згідно з опитуванням на OLX Нерухомість, переважна більшість орендодавців (83%) планують і в подальшому здавати в оренду своє помешкання. Понад 17% господарів почали це робити після 24 лютого.

Загалом же 62% власників квартир першими йшли на поступки з огляду на війну, 21% опитаних зробили це на прохання своїх мешканців. Найчастіше господарі робили знижку на оренду. 58% орендодавців вказали, що знизили ціну в діапазоні 20-50%. Окремі респонденти зазначали, що перші місяці просили лише оплачувати комунальні платежі, а потім знизили вартість оренди. 

Економічна правда

Реклама: