Талібан з Росією уклали угоду про постачання палива та пшениці

Середа, 28 вересня 2022, 10:33 -

Талібан підписав тимчасову угоду про постачання бензину, дизельного палива, газу та пшениці до Афганістану з Росією.

Про це Reuters повідомив виконувач обов’язків міністра торгівлі та промисловості Афганістану Хаджі Нуруддін Азізі.

Чиновник розповів, що його міністерство працює над диверсифікацією своїх торгових партнерів і що Росія запропонувала адміністрації Талібану знижку до середніх світових цін на товари.

Зазначається, що це перша відома велика міжнародна економічна угода, укладена Талібаном після того, як вони повернулися до влади більше року тому, яка може допомогти послабити ізоляцію ісламістського руху, який фактично відрізала його від глобальної банківської системи.

Реклама:

Азізі розповів, що угода передбачає постачання Росією близько 1 млн тонн бензину, 1 млн тонн дизельного палива, 500 тисяч тонн зрідженого нафтового газу (LPG) і 2 млн тонн пшениці щорічно.

У Міністерства енергетики та сільського господарства Росії не відразу відповіли на прохання прокоментувати угоду. Офіс російського віце-прем'єра Олександра Новака, який відповідає за нафту і газ, також відповів не одразу .

Азізі розповів, що угода діятиме протягом невизначеного випробувального періоду. Після цього очікується, що обидві сторони підпишуть довгострокову угоду, якщо залишаться задоволеними тимчасовою.

Реклама:

Він відмовився повідомити подробиці про ціни або способи оплати, але сказав, що Росія погодилася на знижку для світових ринків на товари, які будуть доставлені в Афганістан автомобільним і залізничним транспортом.

Угоду було укладено після того, як афганська технічна команда провела кілька тижнів у обговореннях у Москві, залишившись після візиту Азізі минулого місяця.

Жодна країна офіційно не визнає угруповання, яке протягом років вело 20-річне повстання проти західних сил і їхніх місцевих афганських союзників, перш ніж охопити Кабул після виведення військ США.

Росія офіційно не визнає уряд Талібану, але Москва приймала лідерів руху напередодні падіння Кабула, і її посольство є одним із небагатьох, які залишаються відкритими в столиці Афганістану.



Реклама: