Єврокомісія запропонувала план реагування на рекордні ціни на енергоносії

Середа, 14 вересня 2022, 18:24 -

Єврокомісія презентувала план екстреного реагування на ситуацію, що склалася з цінами на європейському енергетичному ринку. 

Про це повідомляє "Європейська правда".

Першим кроком пропонують зменшити попит на електроенергію у пікові години - коли вона найдорожча - щонайменш на 5%. 

Країнам-членам потрібно буде визначити 10% часу доби, коли саме в них очікуються найвищі ціни на електроенергію, та знизити попит у цей період. Крім того, ЄК пропонує загалом зменшити попит на електроенергію на 10% до кінця березня 2023 року - за допомогою інструментів, які країни оберуть для себе самі. Протягом зими все це дозволило би зменшити споживання газу на 1,2 млрд кубометрів та заодно наблизитися до цілей в рамках Європейського зеленого курсу. 

Реклама:

По-друге, пропонують обмеження на прибутки компаній-виробників електроенергії, які виробляють її з відновлюваних джерел, АЕС, лігніту за меншу собівартість - €180 за мегават-годину. Ці кошти мають дозволяти їм покривати свої витрати й інвестувати в нове обладнання, а прибуток понад цю суму пропонується спрямувати на субсидії для споживачів. 

Третім заходом пропонують запровадити тимчасовий внесок з надлишкових прибутків компаній нафтогазового й вугільного сектору у 2022 році - для яких не встановлюють верхню межу прибутку. Збір пропонують застосувати до прибутку, який на понад 20% більший, ніж середній прибуток за попередні три роки. Виручені кошти спрямують на фінансування субсидій для найменш забезпечених груп населення та компаній, що особливо вразливі до надвисоких цін на електроенегію. 

Країни-члени також можуть фінансувати траскордонні проекти чи використати частину коштів на спільне фінансування заходів з підтримки зайнятості чи інвестицій у відновлювані джерела енергії та енрегоефективність. 

Реклама:

На додачу, Єврокомісія пропонує розширити перелік інструментів для підтримки споживачів. Пропозиція може дозволити вперше встановити регульовані ціни на електроенергію нижчі за вартість та розширити механізм регульованих цін на малий і середній бізнес.  

Як і очікувалося, в план заходів не включили встановлення граничної ціни на російський газ чи на будь-який імпортований газ.

Реклама: