"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Діями на ЗАЕС Росія прагне підірвати експорт електроенергії в ЄС – Кулеба

Вівторок, 13 вересня 2022, 14:03 -

Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що одна з цілей РФ з утримання Запорізької АЕС покликана підірвати енергетичну безпеку ЄС.

Про це він розповів у інтерв’ю "РБК-Україна", повідомляє "Європейська правда".

"Логіка їхня дуже проста. Їм потрібно досягти двох цілей. Ціль №1 – вибити ЗАЕС з енергетичної системи України, порушивши наш енергетичний баланс, відповідно погіршивши енергетичну безпеку України напередодні зимового сезону", - сказав Кулеба.

Друга ціль стосується безпосередньо Європейського Союзу, додав міністр.

Реклама:

"Коли у тебе шалені ціни на газ, то ти скрізь, де можна, намагаєшся компенсувати збільшенням потужностей електроенергії. Який найпростіший шлях для європейців отримати додаткові обсяги електроенергії? Збільшити імпорт з України завдяки тому, що ми є частиною ENTSO-E – європейської електричної мережі, ми можемо реально вирішити низку проблем в таких країнах, як Польща та інших, в плані енергетичної безпеки", - пояснив міністр.

За його словами, "вбивши" ЗАЕС, Росія завадить українському експорту електроенергії.

"Що робить будь-яка країна в світі, коли у неї погіршується внутрішній енергобаланс? Вона закриває експорт, ось і все. Тобто вибиваєш ЗАЕС, порушуєш енергетичний баланс України, Україна починає закривати експорт, погіршується енергобаланс Європи, ситуація в Європі стає ще гіршою з точки зору енергетичної безпеки, цін і далі настають відповідні політичні та соціальні наслідки", - зазначив Дмитро Кулеба.

Реклама:

Кулеба також сказав, що Україна прагне включення російського "Росатому"до нового пакета санкцій ЄС. 

Місія МАГАТЕ під час візиту на ЗАЕС зафіксувала присутність експертної групи "Росатому", котра, як заявила місії російська сторона, "надає поради щодо ядерної безпеки, захищеності й дій керівництву ЗАЕС".

Європейська правда

Реклама: