ЗАЕС може перейти в режим блекауту у разі продовження росіянами обстрілів

Понеділок, 8 серпня 2022, 17:46 -

Запорізька АЕС наразі пов’язані з енергосистемою України однією працюючою лінією електропередач і у разі її пошкодження перейде в режим блекауту.

Про це заявив президент НАЕК "Енергоатом" Петро Котін в ефірі національного телемарафону, передає Інтерфакс-Україна.

"Наразі становить велику загрозу для Запорізької АЕС у період обстрілів той факт, що росіяни пошкодили лінії, які зв'язують станцію із Запорізькою ТЕС та енергосистемою України. І зараз ЗАЕС пов'язана з енергосистемою лише однією лінією і це дуже небезпечно для такого ядерного об'єкта", – зазначив Котін.

Він додав, що у випадку пошкодження всіх ліній ЗАЕС вимушено перейде в режим блекауту. А це вкрай небезпечно щодо збереження в безпечному стані ядерного палива на об'єкті.

Реклама:

"Якщо будуть пошкоджені всі лінії, станція перейде в режим блекауту - повного знеструмлення, і ця ситуація вже дуже небезпечна щодо збереження в безпечному стані ядерного палива в реакторах та басейнах витримки", – наголосив Котін.

За останніми даними Міжнародного агентства з ядерної енергії, з 14 липня ЗАЕС почала працювати трьома блоками. До цього з моменту захоплення російськими окупантами 4 березня вона працювала двома блоками з шести.

Читайте також: Росіяни хочуть відключити Запорізьку АЕС від України. Чи можливо це та якими можуть бути наслідки?

Реклама:

Нагадуємо:

За даними Енергоатому, росіяни шантажують увесь світ, заявляючи про мінування Запорізької АЕС та готовність її підірвати.

Реклама: