Інфляція в Німеччині зросла до найвищого рівня майже за 50 років

Вівторок, 30 серпня 2022, 18:16 -

Інфляція в Німеччині в серпні піднялася до найвищого рівня майже за 50 років, перевищивши максимум, встановлений лише трьома місяцями раніше.

Про це пише "Європейська правда" із посиланням на Reuters.

Споживчі ціни, узгоджені для порівняння з даними про інфляцію в інших країнах Європейського Союзу (HICP), зросли на 8,8% за рік після несподіваного зростання на 8,5% у липні, повідомило федеральне статистичне управління у вівторок.

Інфляція в Німеччині зросла до 8,7% у травні, що вперше з зими 1973/1974 років – коли перша нафтова криза призвела до нового інфляційного циклу.

Реклама:

Зростання цін на енергоносії внаслідок війни в Україні стало основним рушієм вищої інфляції; Ціни на енергоносії в серпні були на 35,6% вищими, ніж у тому ж місяці минулого року.

Зростання відбувається, незважаючи на заходи уряду, спрямовані на придушення інфляції, включаючи здешевлення квитків на громадський транспорт і зниження податку на паливо, які мають завершитися 31 серпня.

Аналітики прогнозували, що без будь-яких подальших заходів інфляція в найбільшій економіці Європи може досягти двозначного числа до кінця 2022 року.

Реклама:

Ці дані посилюють аргументи для Європейського центрального банку піти на більш значне підвищення процентної ставки наступного місяця.

ЄЦБ підвищив свою депозитну ставку на 50 базисних пунктів до нуля в липні, і подібний крок очікувався у вересні до недавнього часу, але безліч політиків також виступили за обговорення підвищення на 75 базисних пунктів.

При рівні 8,9% інфляція в єврозоні вже більш ніж у чотири рази перевищує ціль ЄЦБ у 2% і може перевищити 10% у найближчі місяці.

Європейська правда

Реклама: