Інфляція у Британії може досягти рекордного рівня за останні 40 років

Понеділок, 22 серпня 2022, 17:12 -
 
Karol Serewis/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Інфляція у Великій Британії досягне 18,6% у січні 2023 року через підвищення цін на газ, та досягне рекордних показників з 1979 року.

Про це йдеться у матеріалі Financial Times.

Згідно з прогнозом Citi, стелю рахунку за електроенергію для середнього британського домогосподарства у січні буде підвищено до 4,567 тис. фунтів стерлінгів ($5,39 тис.) на рік, а у квітні - до 5,816 тис. фунтів на рік. Наразі він становить 1,971 тис. фунтів на рік, 

"Ми очікуємо, що темпи зростання споживчих цін у країні досягнуть пікового рівня - понад 18% у січні", – заявив головний економіст Citi у Великій Британії Бенджамін Набарро.

Реклама:

Таким чином, інфляція буде максимальною з часів нафтової кризи 1979 року, коли її рівень підвищувався до 17,8%.

Набарро додав, що така висока інфляція різко скоротить купівельну спроможність британців та посилить економічний спад, а також підштовхне Банк Англії до подальшого посилення грошово-кредитної політики.

Оптові ціни на газ у Великій Британії та інших європейських країнах різко зросли за останні місяці. Це спонувало й інших експертів переглянути прогнози інфляції в країні. 

Реклама:

Зокрема, Goldman Sachs та EY очікують, що інфляція у Британії прискориться як мінімум до 15% на початку наступного року, а Банк Англії прогнозує її посилення більш як до 13% до кінця поточного року.

Британський регулятор енергетичного ринку Ofgem у п'ятницю оголосить нову стелю для рахунків на електроенергію, і більшість аналітиків очікує на його підвищення більш ніж на 75% порівняно з поточним рівнем - до 3,5 тис. фунтів на рік.

Нагадуємо:

Британія у 2020 році зафіксувала найбільше падіння виробництва за понад 300 років – на тлі пандемії і після виходу з ЄС вона пережила більший спад, ніж інші економіки.

Реклама: