"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Чорнобильській АЕС поновили ліцензії на роботу з радіоактивними відходами

Четвер, 18 серпня 2022, 15:45 -

Державна інспекція ядерного регулювання України відновила більшість ліцензій на провадження діяльності Чорнобильської АЕС у сфері роботи з радіоактивними відходами.

Про це йдеться у повідомленні ДСП "ЧАЕС".

Там нагадали, що 3 місяці тому, після тривалої окупації ЧАЕС військами РФ, регулятор зупинив дію ліцензій, чим фактично паралізував роботу ЧАЕС у сфері зняття з експлуатації енергоблоків №1, 2 і 3, діяльності на об’єктах з поводження з радіоактивними відходами та окремих видів діяльності у сфері використання ядерної енергії.

"В рамках заходів з відновлення дії ліцензій ЧАЕС виконала великий обсяг робіт з підтвердження своєї спроможності дотримуватись умов провадження дозвільної діяльності, а також підтвердила відповідність організаційної структури та наявність кваліфікованого персоналу, матеріальних та інших ресурсів вимогам установленим нормами і правилами з ядерної та радіаційної безпеки, в обсязі необхідному для її проведення.

Реклама:

Для цього було підготовлена велика кількість обґрунтувальних документів та інформації, проведена велика кількість робіт з інвентаризації майна, проведено радіаційне обстеження об’єктів, приміщень та території проммайданчика ДСП ЧАЕС. Для виконання робіт з відновлення дії ліцензій було залучено майже всі підрозділи підприємства", - йдеться у повідомленні.

"Дія ліцензій була поновлена після надання до ДІЯРУ документів, що підтверджують спроможність Чорнобильської АЕС дотримуватися умов безпечного провадження дозвільної діяльності після звільнення території зони відчуження від російських загарбників.

Рішення прийнято з урахуванням результатів експертної оцінки, проведеної ДІЯРУ із залученням експертів ДНТЦ ЯРБ. ДІЯРУ також запропоновала ЧАЕС виконати ряд додаткових заходів щодо вдосконалення рівня безпеки об’єктів, згідно з рекомендаціями експертної оцінки", - заявив начальник відділу ліцензування ЧАЕС Ігор Хом’як.

Реклама:

Станом на 15 серпня рішенням ДІЯРУ було поновлено частину ліцензій.

17 серпня ДІЯРУ прийняло рішення про відновлення дії останньої ліцензії, а саме - з використання джерел іонізуючого випромінювання. Відтепер ЧАЕС може у повному обсязі відновлювати роботи у сфері поводження з радіоактивними відходами.

Економічна правда

Реклама: