Захід хоче домогтися визнання російських алмазів "кривавими"

Середа, 17 серпня 2022, 11:10 -

США, Україна, країни ЄС та інші країни вимагають надати видобутим в Росії алмазам статус "кривавих" або "конфліктних", адже доходи з їх продажу йдуть на фінансування війни Росії проти України.

Про це йдеться у матеріалі The New York Times.

"Доходи від цього виробництва приносять користь тій самій державі, яка веде навмисну, неспровоковану та невиправдану війну", – пише чиновник Державного департаменту США Джордж Каджаті у листі, написаному в травні голові Кімберлійського процесу.

Кімберлійський процес – міжнародна організація, створена резолюцією Організації Об'єднаних Націй, щоб запобігти потоку конфліктних алмазів.

Реклама:

Чи можна вважати російське дорогоцінне каміння "конфліктними", країни-учасниці Кімберлійського процесу розглядали в червні. Тоді рішення заблокувала сама Росія, Білорусь, Китай та деякі інші країни. 

Наступна зустріч Кімберлійського процесу запланована на листопад, і напруга довкола російських алмазів загрожує затьмарити її роботу.

"Російські алмази залучені до фінансування війни РФ проти України, що робить ці алмази не просто конфліктними, а кривавими", – вважає Володимир Татаринцев, заступник директора Державного гемологічного центру України.

Реклама:

Зараз алмази та діаманти російського походження знаходяться під санкціями окремих країн. США, Канада, Велика Британія заборонили імпорт багатьох видів алмазів з РФ. 

Але американські санкції стосуються лише російських необроблених алмазів, але ті рідко потрапляють на ринок США у такому вигляді. Переважна більшість алмазів потрапляє на полірувальні центри в Індії, де немає заборони на російське каміння, і там російські алмази стають індійськими діамантами. Визнання російських алмазів "кривавими" могло б зупинити цю практику.



Реклама: