Російський "Газпром" через сербську "дочку" намагався заблокувати роботу українського флоту на Дунаї

П'ятниця, 12 серпня 2022, 11:19 -
 
Oliver Bunic/Bloomberg via Getty Images

Російський "Газпром" через сербську компанію NIS Gazprom Neft намагався заблокувати роботу українських суден на Дунаї.

Про це повідомив гендиректор Українського Дунайського пароплавства Дмитро Москаленко у Facebook.

Він розповів, що нещодавно УДП отримала першу юридичну перемогу у Сербії. За апеляційною скаргою УДП знято незаконний арешт з більш ніж двадцяти суден пароплавства.

Ініціатором позову і арешту суден виступила місцева компанія NIS Gazprom Neft, яка раніше займалась бункеруванням флоту УДП. Ще до початку великої війни у пароплавства виникла заборгованість перед постачальником. Тоді компанія розглядала цю заборгованість як поточну та не мала жодних претензій щодо її погашення.

Реклама:

"Після російського вторгнення компанія звернулася до пароплавства з вимогою погасити заборгованість. УДП повідомила постачальника, що кошти не можуть бути сплачені в зв'язку з агресією росії та обмежувальними заходами нашого уряду. Адже мажоритарним власником сербської компанії є АО "Газпром Нефть" та АО "Газпром", які контролюються країною-агресором", – додає Москаленко.

Наприкінці червня одне з суден УДП затримали у сербському Велико-Градіште, адже NIS Gazprom Neft вдалось отримати досудове рішення про накладання арешту на флот УДП. 

УДП про це не повідомили у встановлений сербським законодавством спосіб. В результаті, підприємство тимчасово втратило можливість працювати не лише на сербській ділянці, але і вище по Дунаю.

Реклама:

Юристам вдалося зняти арешт з понад 20 суден УДП, але два залишаються затриманими в портах Сербії. Апеляційну скаргу по ним ще розглядають.

"Будемо наполягати на тому, що NIS Gazprom Neft повинна компенсувати завдані УДП збитки, пов’язані з простоєм флоту.

Одночасно ми ініціювали розслідування умов закупівлі палива у NIS Gazprom Neft за минулого керівництва УДП. Є всі ознаки того, що поставка відбувалась за завищеними цінами", – резюмував гендиректор УДП Москаленко.

Реклама: