"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Болгарії протестували проти можливого повернення до закупівлі газу у Росії

Четвер, 11 серпня 2022, 12:25 -

10 серпня в столиці Болгарії Софії відбулася акція проти ризику того, що тимчасовий уряд, призначений президентом Руменом Радєвим, укладе нову угоду з російським "Газпромом".

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє видання Sofia Globe.

Основою протестів є те, що адміністрація, призначена Радєвим, може відкинути зусилля з диверсифікації енергопостачання і шукатиме нову угоду з Газпромом, що продовжить залежність Болгарії від Росії.

Протести, які планується продовжити найближчими днями під хештегом "#ГАZwithme", виступають проти повернення Болгарії до залежності від російського газу та, відповідно, участі у фінансуванні війни проти України.

Реклама:

Організатори протесту надіслали відкритий лист із запитаннями Радєву, тимчасовому уряду та партіям нині розпущеної 47-ї Національної асамблеї.

Перше питання: "З постачальниками яких країн і коли Болгарія укладатиме контракти, щоб забезпечити необхідні обсяги на зиму в умовах санкцій ЄС щодо поставок газу та нафти з Росії?"

Решта шість запитань виходять з теми газу і пов'язані з тим, якими будуть кроки для проведення чесних виборів, коли Болгарія піде на дострокові парламентські вибори 2 жовтня.

Реклама:

Серед запитань – гуманітарна політика щодо українських біженців у Болгарії, а також якою буде політика Болгарії щодо військової допомоги Україні.

Організатори кажуть, що не отримали відповіді на ці запитання від тимчасової адміністрації Радєва.

Під час свого перебування на посаді адміністрація попереднього прем’єр-міністра Кирила Пєткова показала, що робить значні кроки в напрямку диверсифікації енергопостачання, підкреслюючи, що заяви про постійну потребу в російському газі є міфом і означають співучасть у фінансуванні режиму Путіна і війни проти України.

Відкрито бажаючи дискредитувати ці заяви у контексті майбутніх виборів, призначена Радєвим адміністрація намагається зобразити Болгарію як таку, що занурюється в енергетичну кризу, а найвищі посадовці в нинішньому міністерстві енергетики не бачать проблем у відновленні договірних відносин з російським постачальником газу.

Призначена Радєвим адміністрація також намагалася представити кроки, вжиті урядом Петкова щодо постачання газу, як неадекватні та нереалізовані.

"Газпром" наприкінці квітня припинив постачання газу компаніям "Булгаргаз" Болгарія та польській PGNiG через неоплату в рублях.

Про дискусії у ЄС щодо відмови від газу та нафти з РФ читайте інтерв'ю Лани Зеркаль: Ми запропонували Європі єдиний працюючий план енергетичних санкцій

Європейська правда

Реклама: