НБУ спростив валютні обмеження для імпорту товарів

П'ятниця, 8 липня 2022, 14:50 -

Національний банк узгодив нормативно-правові акти відповідно до постанови Кабінету міністрів, якою фактично скасовується поняття критичного імпорту.

Про це повідомляє пресслужба Нацбанку.

"Це дасть змогу бізнесу з 9 липня 2022 року купувати валюту та переказувати кошти за операціями з імпорту товарів, які класифікуються в товарних групах 01 – 97 УКТ ЗЕД згідно із законом "Про Митний тариф України", тобто імпортувати будь-яку товарну продукцію", – йдеться у повідомленні.

Водночас регулятор звертає увагу, що обмеження на купівлю валюти та транскордонні перекази для імпорту послуг зберігатимуться.

Реклама:

Підприємства матимуть змогу імпортувати лише ті послуги, роботи, права інтелектуальної власності та інші немайнові права, що входять до переліку, який також затверджено постановою КМУ від 7 липня 2022 року № 761.

Важливою передумовою для спрощення валютних обмежень для імпорту продукції стало набрання з 1 липня 2022 року чинності законом "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо перегляду окремих пільг з оподаткування", яким відновлюються мита та податки на імпорт товарів та послуг.

Крім того, Національний банк з 9 липня розширює строки розрахунків за експортно-імпортними операціями зі 120 до 180 днів.

Реклама:

Відповідне рішення покликане підтримати українські підприємства шляхом збільшення їх можливостей в умовах логістичних проблем під час експорту та імпорту продукції, що виникли через війну.

Нові вимоги застосовуватимуться до операцій резидентів з експорту та імпорту товарів, здійснених із 5 квітня 2022 року. Для операцій, що проводилися до відповідної дати, граничні строки розрахунків як і раніше становлять 365 днів.

З метою зниження тиску на валютному ринку Національний банк зменшує з 10 до 2 робочих днів строк використання купленої для розрахунків валюти резидентами з 11 липня 2022 року.

Економічна правда

Реклама: