"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Падіння сільського господарства зумовить скорочення ВВП на 3% – НБУ

П'ятниця, 29 липня 2022, 14:50 -
 
getty images

Скорочення на 30% валової доданої вартості в сільському господарстві України зумовить падіння ВВП країни на 3 відсоткових пункти.

Про це йдеться в інфляційному звіті Національного банку, відповідь НБУ на запит Економічної правди.

Так, за даними Мінагрополітики, сівба у 2022 році проведена на площі 13,4 млн га, що на 20,6% менше порівняно з минулим роком. НБУ також оцінює, що близько 30% озимих посівів опинилася на території активних бойових дій або під окупацією. 

На українських врожаях позначаться труднощі з проведенням збиральної кампанії в прифронтових регіонах, зокрема внаслідок фізичного знищення посівів, техніки та елеваторів. Врожайність більшості культур скоротитсья через зміщення строків унесення або недостатній обсяг добрив та засобів захисту рослин. 

Реклама:

Як наслідок, врожаї зернових та овочів у 2022 році будуть на 40% меншими, ніж торік, а соняшнику – майже вполовину меншими. Щодо тваринництва, втрати поголів’я становитимуть 15-20% за різними видами діяльності. 

Отже, валова додана вартість сільського господарства цьогоріч скоротиться на близько 30%, що зумовить близько 3 в. п. від'ємного внеску в зміну ВВП. Очікується глибше падіння у ІІІ та IV кварталах року, адже показники порівнюватимуться із високою базою минулого року, коли було зібрано рекордні врожаї.

Проблеми з експортом, утрачені або заповнені попереднім врожаєм потужності для зберігання зерна, а також падіння закупівельних цін на агропродукцію закладають значні ризики для фінансового стану агровиробників і, відповідно, для врожаю наступного року. 

Реклама:

Утім, у наступні роки після звільнення територій та налагодження логістики обсяги урожаю будуть зростати на 11–12%, хоча і залишатимуться меншими за довоєнний рівень через втрати, понесені аграріями (ураження земель, вкрадена техніка, зруйновані елеватори тощо).

Нагадуємо:

У 2022 році економіка України скоротиться на третину та частково нівелює втрати у 2023-2024 роках

Реклама: