Рада дозволила призупиняти діяльність кредитних спілок

Середа, 27 липня 2022, 17:45 -

Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт №7465-1 щодо особливостей діяльності фінансового сектору у зв'язку із введенням воєнного стану.

Про це повідомив у Telegram народний депутат від фракції "Голос", перший заступник керівника Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

Документ підтримали 273 голосами.

Законопроєкт, серед іншого, надає спостережним радам кредитних спілок на час воєнного стану повноваження приймати рішення щодо тимчасового зупинення діяльності кредитної спілки, включно із призупиненням залучення і повернення внесків (вкладів), надання кредитів, виплати бонусів та премій їх працівникам, подання фінансової звітності тощо.

Реклама:

Також унормовується питання ведення НБУ рахунків, призначених для забезпечення потреб ЗСУ, відновлення об’єктів дорожньої та соціальної інфраструктури, будівель адміністративного призначення, об’єктів житлово-комунального господарства, а також для отримання грошових надходжень з гуманітарної та благодійної допомоги Україні.

Також передбачено низку змін:

  • спрощення процедури залучення вільних коштів страхових резервних фондів Моторного (транспортного) страхового бюро для придбання облігацій внутрішньої державної позики;
  • розширення повноважень Фонду гарантування вкладів фізичних щодо виведення неплатоспроможних банків з ринку та здійснення ліквідації банків в умовах воєнного стану;
  • продовження терміну дії закону "Про фінансову реструктуризацію" до 1 січня 2028 року;
  • перенесення терміну введення в дію закону "Про платіжні послуги" з 1 серпня на 1 грудня 2022 року;
  • виключення обов’язку для суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності повідомляти Національний банк про відкриття валютного рахунку за межами України.

Економічна правда

Реклама:
Реклама: