"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Країни ЄС намагаються пом'якшити план Єврокомісії щодо зниження споживання газу на 15% – FT

Понеділок, 25 липня 2022, 10:25 -

Країни ЄС домагаються винятків із планів Єврокомісії щодо скорочення споживання газу на 15% - деякі країни-члени ЄС вважають таку пропозицію занадто жорсткою.

Про це пише Financial Times.

Зазначається, що дипломати з 27 країн-членів ЄС ведуть переговори після того, як минулого тижня Європейська комісія запропонувала заходи, які вимагають від країн скоротити споживання газу на 15 відсотків з наступного місяця.

План викликав суперечки щодо обсягу газу та того, чи має Брюссель повноваження зробити скорочення обов’язковим. Пакет заходів мають схвалити країни-члени на зустрічі міністрів енергетики цього тижня.

Реклама:

У проєкті пропозиції, з яким ознайомилася Financial Times, країни ЄС припустили, що хоча добровільна ціль може бути стандартизована в усьому блоці, обов’язкові цілі повинні враховувати залежність кожної держави від російського газу, а також кількість, яку їм вдалося накопичити в сховищах.

Зменшення також має бути меншим, якщо держава-член має додатковий газ, який вона могла би постачати іншим в ЄС або через поставки СПГ, або через трубопроводи, йдется у проєкті пропозицій.

Згідно з проєктом, певні галузі, які вважаються критично важливими для єдиного ринку, також повинні бути звільнені від скорочення споживання газу.

Реклама:

"Держави-члени повинні вільно вибирати відповідні заходи для досягнення скорочення попиту", - йдеться в проєкті.

Брюссель мучиться над тим, як підготуватися до потенційного скорочення поставок енергоресурсів наступної зими, оскільки Москва використовує поставки газу як зброю у відповідь на підтримку Києва в його війні проти Росії з боку Європи.

До вторгнення РФ в Україну ЄС покладався на Росію приблизно на 40 відсотків, але відтоді пообіцяв відмовитися від цих поставок до 2027 року.

Минулого тижня Європейська комісія запропонувала державам-членам скоротити газ на 15 відсотків протягом наступних восьми місяців порівняно із середнім показником за той самий період між 2017 і 2021 роками.

Але уряди ЄС - особливо з південноєвропейських держав, які зазвичай менше покладаються на Росію - скаржилися, що Комісія перевиконала свої повноваження і що ціль у 15 відсотків є занадто високою.

Економічна правда

Реклама: