SpaceX вивела на орбіту ще півсотні інтернет-супутників Starlink

Неділя, 24 липня 2022, 10:00 -
 
spacex

Важка ракета-носій Falcon 9 успішно вивела на орбіту чергову партію із 46 міні-супутників для поповнення орбітального угрупування глобальної мережі інтернет-покриття системи Starlink.

Про це йдеться у повідомленні SpaceX.

"Виведення на орбіту 46 супутників Starlink підтверджено", - йдеться в повідомленні.

Запуск було здійснено з бази Космічних сил США Ванденберг у Каліфорнії. Приблизно за годину після запуску 46 супутників відокремилися від другого ступеня ракети на полярній орбіті заввишки до 320 км. 

Реклама:

Після перевірки інженерами SpaceX їхньої працездатності супутники із використанням власних іонних двигунів піднімуться на штатну орбіту висотою близько 560 км.

Це вже 53-е виведення на орбіту групи інтернет-супутників з травня 2019 року в рамках проекту Starlink і 4-й цього місяця.

Інтернет-супутники вагою 290 кг кожен увійшли до складу орбітального угруповання SpaceX. За весь час SpaceX запустила вже 2904 інтернет-супутники Starlink. Частина вийшла з ладу чи зійшла з орбіти. Близько 2,6 тис. апаратів залишаються на орбіті у робочому стані.

Реклама:

Тим часом багаторазовий перший ступінь американської ракети-носія Falcon 9, який використовувався для запусків вже вчетверте, приблизно за 8,5 хвилин після старту здійснив керовану вертикальну посадку на плавучу платформу-дрон Of Course I Still Love You, розташовану за кілька сотень кілометрів від бази в Тихому океані.

Крім того, спеціальне рятувальне судно SpaceX мало виловити з води дві стулки обтічника головної частини ракети, які після відділення спускалися на парашутах. Повторне використання обтічника дозволяє економити компанії SpaceX до 6 млн доларів під час запуску своїх ракет.

Наразі компанія є найбільшим супутниковим оператором у світі, пише "Інтерфакс-Україна". Мережа Starlink доступна користувачам у 32 країнах світу, зокрема в Північній Америці, Європі, на Далекому Сході та в Австралії.

У перспективі компанія SpaceX планує розгорнути орбітальне угруповання з 12 тис. космічних апаратів даного типу, а згодом – із 30 тисяч, для створення повномасштабної мережі, яка дозволить забезпечити мешканців Землі широкосмуговим доступом до Інтернету в будь-якому куточку планети. Загальна сума інвестицій у реалізацію проєкту оцінюється у 10 млрд доларів.

Економічна правда

Реклама: