Генсек ООН їде в Туреччину домовлятися про "зерновий коридор" для України

Четвер, 21 липня 2022, 20:39 -

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш у четвер увечері вирушить до Стамбула в межах зусиль із розблокування експорту зерна з України морським шляхом.

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Anadolu, про це на брифінгу в четвер повідомив речник генсека ООН Фархан Хак.

"(Гутерреш) сьогодні ввечері відправиться до турецького Стамбула в межах своїх зусиль із забезпечення повного глобального доступу до українських харчових продуктів, російських продуктів харчування та добрив", – сказав він.

Хак додав, що ООН хоче укласти угоду, яка дозволить українським і російським продуктам харчування та добривам потрапляти на світові ринки: "Люди все ще гинуть. Війна все ще вирує. Але обнадійливі новини зі Стамбула показують важливість діалогу".

Реклама:

Він відмовився коментувати, коли саме може бути укладена домовленість, оскільки "ситуація все ще дещо нестабільна".

Раніше президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган висловив сподівання, що домовленість про експорт зерна з України буде фіналізована вже цього тижня.

Нагадаємо, Україна на чотиристоронніх переговорах у Стамбулі щодо експорту українського зерна запропонувала створити алгоритм навігації в Чорному морі для безпечного судноплавства.

Реклама:

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що учасники переговорів у Стамбулі в середу домовилися про створення координаційного центру з експорту українського зерна морським шляхом, а відповідна угода буде підписана наступного тижня.

А генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що під час чотиристоронньої зустрічі в Стамбулі сторони досягли "критичного" прогресу щодо питання експорту зерна з України морським шляхом.

Реклама: