Шість країн ЄС заморозили значну суму російських активів: що з іншими

Понеділок, 18 липня 2022, 14:07 -

На Німеччину, Францію, Ірландію, Австрію, Бельгію та Люксембург припадає майже вся сума в 13,9 млрд євро заморожених російських активів.

Про це розповів комісар ЄС з питань юстиції Дідьє Рейндерс в інтерв’ю Bloomberg.

Загалом з початку російського вторгнення в Україну російські активи заморозили 27 країн Євросоюзу.

Комісар Рейндерс зазначив, що решта, крім шести основних країн, конфіскували невеликі суми або взагалі не конфіскували їх.

Реклама:

"Є шість держав-членів, які виконують цю роботу. У нас ситуація, коли деякі країни-члени надають нам багато інформації, інші надають нам інформацію про дуже малі суми", – додав він.

На його думку, проблема полягає у недостатньому обміні інформацією між країнами.

У березні ЄС створив спеціальну цільову групу для покращення координації між країнами-членами Євросоюзу для регулярного обміну інформацією про російські активи. Результатом роботи групи стало збільшення суми заморожених активів, але деякі країни так і не надали необхідної інформації.

Реклама:

Рейндерс зауважив, що наразі ЄС розробляє нові правила, які б спростили не лише заморожування, а й арешт активів. Ключовим елементом цих правил може стати запровадження кримінального покарання за невиконання санкцій.

Цю ідею підтримав Європарламент, але її мають закріпити уряди кожної окремої країни ЄС.

За прогнозами єврокомісара, нові правила про арешт російських активів можуть бути ухвалені в жовтні.

Нагадуємо:

Раніше єврокомісар Дідьє Рейндерс відмовлявся назвати країни, які заморозили найбільше активів РФ.

На 20 червня у країнах Євросоюзу внаслідок санкцій заблокували доступ російських олігархів та установ до розкішних яхт, вертольотів, картин, нерухомості та інших активів на суму понад 12,5 млрд євро.

Реклама: