В Стамбулі домовилися створити координаційний центр для експорту українського зерна

Середа, 13 липня 2022, 20:51

Туреччина заявила, що на чотиристоронній зустрічі з Україною, ООН та РФ сторони домовилися про створення координаційного центру для експорту українського зерна.

Про це пише державне турецьке видання Anadolu з посиланням на заяву міністра оборони Туреччини Хулусі Акара.

"За результатами зустрічі, яка пройшла в позитивному та конструктивному ключі, у Стамбулі буде створено координаційний центр із представниками всіх сторін. Було узгоджено основні технічні питання, такі як спільний контроль у пунктах призначення та забезпечення безпеки судноплавства на маршрутах", – заявив він.

Він додав, що "сьогоднішня зустріч є важливим кроком, зробленим для сприяння вирішенню продовольчої кризи", і всі деталі щодо безпечного переміщення завантажених суден морем були вивчені.

Реклама:

Наступного тижня у Туреччині відбудеться повторна зустріч за участі української та російської делегацій. За словами Акара,  на ній всі деталі будуть ще раз розглянуті, в результаті чого буде підписано остаточний документ

Нагадуємо:

Російський військовий флот блокує морські шляхи до портів України на узбережжі Чорного моря, унеможливлюючи безпечне перевезення зерна до інших країн. Як наслідок, агроекспортери мусили переорієнтуватися на річкові порти та сухопутні шляхи – автотранспорт та залізницю.

Реклама:

Після звільнення українськими військовими острова Зміїний на Одещині від окупантів відновлено судноплавство каналом "Дунай-Чорне море". До цього моменту судна, які здійснювали вантажоперевезення в українських Дунайських портах змушені були використовувати єдиний транспортний шлях – канал Суліна, який розташований на території Румунії. 

Разом цієї пропускної здатності наразі недостатньо для повноцінної заміни морських портів. В червні наявними маршрутами вдалося експортувати 2,5 млн тонн продукції, в той час як місячна потреба в експорті такої продукції становить 8 млн тонн.

Реклама: