Зеленський: рішення Канади віддати турбіну "Північного потоку" – небезпечне для демократичного світу

Вівторок, 12 липня 2022, 09:21 -

Президент України Володимир Зеленським назвав неприйнятним виняток із санкційного режиму, який Канада надала для турбіни російського газогону "Північний потік", і вважає його небезпечним прецедентом.

Про це глава держави повідомив у вечірньому зверненні в понеділок, передає "Європейська правда".

"Це стосується не просто якоїсь турбіни для газопроводу "Північний потік", яку Канада не повинна була, але все ж таки вирішила передати фактично Росії. Це стосується спільних правил. Якщо держава-терорист може витиснути такий виняток у санкціях, то яких винятків вона захоче завтра чи післязавтра? Це питання дуже небезпечне, причому небезпечне не тільки для України, а й для усіх країн демократичного світу", – вважає Зеленський.

Він наголосив, що рішення про санкційний виняток будуть сприймати в Москві виключно як прояв слабкості.

Реклама:

"І тепер можна не сумніватись, що Росія спробує не просто максимально обмежити, а таки повністю припинити у найбільш гострий момент постачання газу в Європу. Саме до цього треба готуватися, саме це тепер провокується. Бо кожна поступка в таких умовах сприймається російським керівництвом як стимул для подальшого, сильнішого тиску", – додав президент.

Зеленський закликав переглянути рішення про передання турбіни, "яке тягне за собою багато інших проблем". "Росія ніколи не грала в енергетиці за правилами і не гратиме зараз, якщо не побачить сили", – підсумував він.

У суботу уряд Канади погодився зробити виняток із санкцій проти Росії і відправити турбіну, яка пройшла технічне обслуговування в Канаді, до Німеччини.

Реклама:

Німецькі чиновники закликали Канаду знайти спосіб повернути турбіну, побоюючись, що Росія використає цю проблему як привід для закриття "Північного потоку-1" і пошкодить здатність Німеччини заповнити свої резервуари для зберігання газу перед зимою.

Україна закликала Канаду не піддаватись на шантаж Кремля і скасувати рішення щодо турбіни.

Реклама: