"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Майже 4 мільйони українців зараз у Європі. Скільки з них ми можемо втратити і чому

Четвер, 9 червня 2022, 22:42 -

У разі, якщо активні бойові дії закінчаться у найближчі місяці, близько пів мільйона українців можуть залишитися у Європі, проте у разі більш тривалої війни ця цифра може зрости вдесятеро.

Про це директорка Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАН України Елла Лібанова розповіла у ході дискусії, організованій CASE Україна та Економічною правдою.

Вона зазначила, що близько 90% тих, хто виїхав внаслідок початку повномасштабної війни, хоче повернутися. Лібанова розповіла, що переселених українців можна розділити на дві групи – тих, хто втікав від війни для захисту свого життя та тих, хто хотів скористатися ліберальними умовами перебування в країнах ЄС для українців і отримати легальний статус, роботу, після чого залишитися там. Перша група більш чисельна і становить 85-90%, друга – 10-15%.

"Ми розуміємо, що ці люди [з другої групи] не повернуться. Ми маємо боротися за повернення основної групи", – пояснила вона. Науковиця пояснює, що серед українок, які виїхали за кордон, значна частка має вищу освіту – близько 60-70%, що є "фантастичною цифрою як для Європи, так і для нас". Це робить їх конкурентоздатними на ринку праці. 

Реклама:

Водночас люди, які залишаються за кордоном певний час так або інакше адаптуються, і, якщо війна триватиме ще декілька місяців, то значна частина цих жінок знайде роботу. 

"Якщо вона знайде роботу, вона зможе вийняти прийнятне для себе і для своїх дітей жито. Діти точно будут відвідувати дитсадок чи школу, а старшого віку – вищі навчальні заклади. І тоді виникає питання, чи повернуться вони", – пояснює Лібанова.

Хоча науковиця вважає, що наразі зарано говорити про масштаби демографічних втрат через зовнішню міграцію, адже невідомо, як довго триватиме активна фаза війни. Якщо вона закінчиться швидко, втрати можуть становити 500-600 тисяч осіб. Якщо довго – цифра може сягнути 5 млн осіб. Водночас вона зауважила, що не до кінця поділяє таку думку.

Крім того, припускає Лібанова, є ризик того, що, якщо жінки вирішать залишитися за кордоном, то зі скасуванням заборони на виїзд за кордон чоловіків призовного віку після скасування воєнного стану родини возз’єднаються, але не в Україні, і "ми маємо це врахувати".

За даними ООН, на 7 червня у різних країнах Європи перебуває 3,7 млн українців. Крім того, за словами Лібанової, 2,8 млн вже перебували за кордоном на 24 лютого. Таким чином не в Україні знаходяться близько 6,8 млн осіб. 

"Це наше майбутнє і ми маємо битися за кожну людину, аби вона повернулася в Україну", – підсумувала науковиця.

Реклама: