"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна каже, що не має жодної домовленості з Росією і Туреччиною про експорт українського зерна

Вівторок, 7 червня 2022, 19:19 -

Міністерство закордонних справ заявило, що домовленостей між Україною, Росією і Туреччиною щодо експорту зерна, про які раніше повідомлялося у ЗМІ, наразі не існує.

Про це йдеться в заяві МЗС України, повідомляє "Європейська правда".

"Цінуємо зусилля Туреччини, спрямовані на розблокування українських портів. Водночас маємо зазначити, що наразі відсутні домовленості з цього питання між Україною, Туреччиною та Росією. При цьому наголошуємо, що рішення мають ухвалюватися за участю усіх причетних сторін.  Будь-які домовленості, що не враховуватимуть інтереси України, будуть нами відкинуті", – зазначили в МЗС.

Там стверджують, що Росія може скористатися коридором для експорту українського збіжжя для підготовки нападу на українську територію.

Реклама:

"Враховуючи нещодавній ракетний удар РФ по зерновому терміналу в Миколаєві, не можемо виключати планів Росії скористатися таким коридором для нападу на Одесу та південь України. Саме тому необхідними є дієві гарантії безпеки для відновлення судноплавства", - наголошують в МЗС.

Відомство вважає, що такі гарантії мають бути надані шляхом постачання Україні відповідної зброї для захисту узбережжя від загроз із моря, а також через залучення військово-морських сил третіх країн для патрулювання відповідної частини акваторії Чорного моря.

Зовнішньополітичне відомство нагадало, що Україна вже розпочала постачання зерна на світовий ринок вантажівками, залізницею та річковим транспортом.

"Ми робимо все можливе, але комплексно вирішити це питання можна лише розблокувавши українські порти. Закликаємо усіх зацікавлених партнерів разом з Україною зосередити зусилля на пошуку збалансованого рішення, яке зніме російську блокаду з портів і при цьому передбачатиме чіткі безпекові гарантії для українського чорноморського узбережжя та відповідних гуманітарних коридорів", – підсумували в міністерстві.

Раніше Bloomberg повідомив, що Туреччина і Росія досягли попередньої угоди про забезпечення експорту українського зерна морським коридором з Одеського порту, Україна інформацію не коментує і до заяв ставиться скептично.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав західних партнерів не вірити запевненням президента РФ Владіміра Путіна, що Росія не скористається коридором для експорту врожаю через порт Одеси для того, щоб напасти на місто.

Україна разом з партнерами обговорює можливість створення міжнародної місії для розблокування українського морського експорту та як перший крок вимагає від Росії відвести свої сили в морській акваторії навколо України та надати безпекові гарантії про ненапад.

Росія у свою чергу заявляє, що готова пропустити судна з українським зерном, "якщо Україна розмінує порти" та в обмін на зняття санкцій. США та Британія вже заявили, що не збираються розглядати такі поступки.

А міністерка сільського господарства Британії Вікторія Прентіс заявила, що звинувачення Росії в крадіжці зерна з різних районів України є дуже серйозними і повинні бути негайно розслідувані.

Реклама: