ЄС скасував мита на українські товари: рішення набуло чинності

Субота, 4 червня 2022, 11:31 -
 
getty images

Рішення Європейського союзу щодо скасування мит на українські товари терміном на рік набуло чинності з 4 червня.

Про це повідомила пресслужба Міністерства економіки.

У відомстві зазначили, що це рішення доповнило можливості, які українські експортери мають відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Тепер тарифи, які прописані в Угоді, будуть тимчасово призупинені. Йдеться про мита для промислової продукції, призупинення застосування системи вхідних цін для фруктів та овочів та усіх тарифних квот для сільськогосподарської продукції.

Реклама:

Крім того, на рік призупиняються всі антидемпінгові мита на імпорт товарів походженням з України та  застосування глобальних захисних заходів щодо українських товарів.

Лібералізація торгових відносин птакож ередбачає, що Україна буде дотримуватися європейських правил щодо походження товарів та відповідних процедур в рамках Угоди про асоціацію, утримуватиметься від будь-яких нових обмежень на імпорт з ЄС, та забезпечуватиме повагу до демократичних принципів, прав людини та основних свобод, верховенства права, боротьби з корупцією.

"Ці нові правила діятимуть рік і допоможуть українським виробникам та експортерам витримати навантаження війни та зміцнити свої позиції на європейському ринку", – додали у Мінекономіки.

Наразі ЄС є найбільшим торговельним партнером України, на якого торік припадало 39% від загального обсягу торгівлі України. Обсяг товарообігу зріс на 35% та становив 62,5 млрд доларів.

Найбільше Україна експортує до ЄС чорні метали, руди, електромашини, олію та зерно. 

Читайте також: ЄС скасує всі торговельні обмеження для України. Хто від цього може виграти?

Нагадуємо:

Рада Європейського Союзу 24 травня ухвалила рішення, яке дозволяє тимчасову лібералізацію торгівлі та інші торговельні поступки щодо певних українських товарів.

Реклама: