З яких програм можна було б вивільнити кошти на "оборонку" і соцвиплати – позиція Рахункової палати

Четвер, 30 червня 2022, 19:20 -

Голова Рахункової палати Валерій Пацкан розповів про те, з яких бюджетних програм можна було б перенаправити кошти на оборонні та соціальні видатки.

Про це він сказав під час вебінару "Як підвищити ефективність державних видатків: роль Рахункової палати", який провели Центр соціально-економічних досліджень CASE Україна спільно з ЕП.

"У нас в країні війна, воєнний стан. Парламент у люому-березні ухвалив низку нестандартних рішень, які надали уряду право переформатувати кошти держбюджету з подальшим переведенням цих коштів до резервного фонду і уряд зараз самостійно приймає рішення щодо тих чи інших видатків.

Звичайно, два найбільші аспекти, які збереглись, - це видатки всі сформовані для оборонної сфери та соціальні видатки. З березня-квітня 2022 року уряд ухвалив 6 рішень щодо скорочення видатків на 2022 рік - це майже на 165 млрд за 401 бюджетною програмою", - заявив Пацкан.

Реклама:

За його словами, капітальні видатки і видатки розвитку були максимально акумульовані і спрямовані в першу чергу на обороноздатність України і на соцсферу.

"Якщо є не розпочаті бюджетні програми, то треба проаналізувати, чи доцільно їх розпочинати", - додав він.

Пацкан зазначив, що, наприклад, на програму "Розвиток фізкультури і спорту вищих досягнень та резервного спорту" на цей рік було передбачено 2,1 млрд грн, з них на оплату послуг - 433 млн і і відрядження - 542 млн грн, станом на початок червня не використано 51 млн грн.

Реклама:

"Я не говорю, що цю програму треба взагалі зняти, треба проаналізувати, які видатки першочергові залишити, а те, що можна зекономити чи акумулювати, перенаправити в оборонну та соціалььну сферу", - додав він.

Також він згадав програму фінансування діяльності політичних партій - 236 млн грн.

За його словами, в уомвах воєнного стану треба переглянути, як здійснювати фінансування політичних партій.

Крім цього, голова РП згадав про програму "Фінансова допомога Фонду соцстрахування для страхових виплат медичним працівникам державних і комунальних закладів охорони здоров'я та членів їх сімей унаслідок захворювання на COIVD-19" - не використано 77 млн грн.

Ще одна бюджетна програма, кошти з якої можна було б перенаправити, за словами Пацкана, - "Забезпечення, організація та виконання авіаційних рейсів повітряними суднами" (60 млн грн невикористано).

"Треба подвитись, чи будемо ми при закритому небі це використовувати", - резюмував він.

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут

Реклама: