В уряді Німеччини допускають зупинки підприємств через менші обсяги постачання газу з РФ

П'ятниця, 24 червня 2022, 11:15 -

Міністр економіки Німеччини Роберт Габек визнав, що Німеччину можуть чекати обмеження роботи промисловості через дефіцит газу, якщо обсяги постачання з Росії залишаться настільки ж низькими. 

Як пише "Європейська правда", про це він сказав в інтерв’ю Spiegel.

"Якщо обсяги постачання російського газу залишаться настільки ж низькими, як зараз, нас чекає дефіцит… Якщо газу бракуватиме, деяким галузям промисловості, які на ньому працюють, доведеться призупинити роботу", - сказав Роберт Габек.

Він визнав, що це може мати катастрофічні наслідки для цих галузей і їхніх працівників, які ризикують втратити роботу, та негативно вплинути на рівень життя німців загалом, а рахунки за газ для споживачів можуть зрости навіть утричі. 

Реклама:

Міністр зазначив, що саме для недопущення цього сценарію уряд активізував кризовий план і зараз намагається знайти заміну російському газу та запускати економію, де це можливо. 

На питання, чи очікує він, що Путін цілковито перекриє Німеччині газ із наближенням зими, Роберт Габек зазначив, що не ризикує передбачати рішення Путіна, але тенденції дають підстави готуватися до цього. 

"Путін поступово зменшує обсяги газу, підтримує високі ціни через цей дефіцит і так намагається підвищити тиск на населення, посіяти відчуття непевності і страху - щоб створити сприятливі умови для популізму і підірвати наші демократії зсередини. Це його стратегія", - зазначив Габек. 

Реклама:

Його запитали також, чи німці, на його думку, готові жертвувати особистим комфортом задля того, щоб підтримувати Україну і не піддаватися на шантаж РФ. 

"Думаю, більшість людей добре розуміють, які зараз ставки. Війна в Україні дуже близько… Життя у свободі й безпеці більш не є чимось, що однозначно буде. Тож потрібно не дати Путіну досягти його цілей у цій війні, навіть якщо нам це буде чогось коштувати. Так ми зробимо вагомий внесок у те, що мир і верховенство права будуть можливі у майбутньому", - сказав Роберт Габек. 

Нагадаємо, з огляду на різке зменшення обсягів постачання газу з Росії, федеральний уряд Німеччини оголосив рівень тривоги в так званому плані на випадок надзвичайної ситуації з газом.

Читайте також: Російське "газове салямі": як Путін використовує енергетику в новій війні проти ЄС

Європейська правда

Реклама: