У Єврокомісії прокоментували претензії РФ до Литви через обмеження транзиту

Четвер, 23 червня 2022, 10:30 -

У Єврокомісії зазначили, що оголошені Литвою обмеження транзиту товарів, які Росія перевозить через її територію до Калінінградської області, пов’язані виключно із санкціями ЄС та не зачіпають транзит базових товарів. 

Як пише "Європейська правда", з таким коментарем виступив речник Єврокомісії Ерік Мамер. 

"По-перше, треба чітко сказати, що Литва виконує обмежувальні заходи, одностайно запроваджені проти Росії Радою ЄС у відповідь на її агресивну війну проти України. По-друге, звісно не йдеться про "блокаду": постачання базових товарів до Калінінграда залишається безперешкодним", - заявив речник. 

Він зазначив, що питання піднялося тільки зараз, тому що відповідні санкції ЄС - щодо сталі й будматеріалів - почали набувати чинності з відтермінуванням.

Реклама:

"Тож Литва зараз має розпочати додаткові перевірки на дорогах і залізниці. Звісно, вони точкові, пропорційні та ефективні. Вони будуть грунтуватися на розумному управлінні ризиками, щоб не допустити обходу санкцій, але уможливлювати вільний транзит", - сказав Ерік Мамер.

Він додав, що Єврокомісія на зв’язку з литовськими посадовцями і надасть додаткові роз’яснення щодо виконання санкцій.

Нагадаємо, з 18 червня Литва почала застосовувати транзитні обмеження на товари, що потрапили під санкції ЄС, між основною частиною Росії і Калінінградською областю. 

Реклама:

МЗС РФ викликало очільницю посольства Литви у Москві, назвавши дії Литви "відкрито ворожою" провокацією та порушенням міжнародно-правових зобов'язань. Своєю чергою МЗС Литви викликало тимчасового повіреного у справах Росії Сєргєя Рябоконя і роз’яснило йому обмеження, під які підпадає транзит товарів до Калінінградської області РФ.

Європейський Союз заявив, що перевірить юридичні аспекти вказівок Єврокомісії щодо санкцій, відповідно до яких Литва обмежила транзит окремих товарів своєю територією до Калінінградської області Росії.

Секретар Радбезу РФ Ніколай Патрушев пообіцяв "серйозну та чутливу відповідь" на транзитні обмеження.

США на тлі цього загострення заявили, що твердо підтримують Литву та своє зобов'язання НАТО щодо захисту держав-членів.

Читайте також: Транзитний фронт Путіна: як Литва створила РФ проблеми та які наслідки це може мати.

Європейська правда

Реклама: