У Чехії "спалять все, що зможуть", щоб взимку людям було тепло

Вівторок, 21 червня 2022, 15:00 -

Чехія під час свого головування у Раді ЄС робитиме акцент на енергетичній безпеці та знищенні залежності ЄС від російського викопного палива.

Про це розповів Вацлав Бартушка, спеціальний уповноважений Чехії з питань енергетичної безпеки, повідомляє Euractiv.

"По суті, сьогодні ми маємо повторення нафтового шоку 1973 року", - сказав Бартушка під час розмови з брюссельськими журналістами.

"Якщо цієї зими буде відключено газ, ми спалимо все, що зможемо, щоб нашим людям було тепло, і щоб виробляти електроенергію", - додав він.

Реклама:

Чехія з 1 липня очолить Раду ЄС на шість місяців. Головування Праги прийде на зміну Франції, чиє шестимісячне перебування на чолі ЄС закінчується 1 липня.

Під час свого головування Прага має намір просувати реалізацію представленого в травні плану Європейської комісії REPowerEU, який передбачає скорочення імпорту російського газу на дві третини до кінця року.

У плані також робиться акцент на енергозбереженні та прискоренні переходу на низьковуглецеві та відновлювані джерела енергії, щоб зменшити залежність ЄС від російського газу.

Реклама:

У своїй програмі чеське головування зазначає, що особливий акцент буде на "ретельній реалізації головної короткострокової мети, тобто зняття залежності від російського викопного палива".

Читайте також: Російське "газове салямі": як Путін використовує енергетику в новій війні проти ЄС

Європейська правда

Реклама: