У Мін'юсті запропонували ще один варіант, як отримати компенсації від РФ

Неділя, 19 червня 2022, 18:00 -

Україна пропонує укладання міжнародного Договору про створення механізму відшкодування збитків, заподіяних російською агресією.

Про це заявила заступник міністра юстиції Ірина Мудра в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Договором буде створюватися постійно діюча Комісія з розгляду позовів про компенсацію збитків. Держави-учасниці Договору блокують, конфіскують та передають активи РФ для задоволення вимог Комісії. Для цього створюється Фонд активів", - сказала

Договір також передбачає примусове виконання рішень Комісії, результатом чого має стати отримання заявниками відшкодування.

Реклама:

За її словами, в умовах, коли Росія не здійснюватиме відшкодування добровільно або визнаватиме свою відповідальність за завдані збитки, Договір зможе бути тим легітимно-правовим механізмом, який встановить відповідальність РФ і змусить її компенсувати збитки.

"Це буде широко визнаний у світі міжнародний інструмент, за допомогою якого держава матиме підстави для вчинення необхідних дій на своїй території, у тому числі для ухвалення відповідного національного законодавства", – додала вона.

Мудра зауважила, що заяви можуть ділитися на різні категорії залежно від розміру вимог та складності кейсу: можуть застосовуватися спрощені процедури до однотипних заяв про втрату житла чи рухомого майна, і такі позови можуть бути об'єднані у масові.

Реклама:

При цьому виплата відшкодування за рішеннями Комісії може здійснюватися або шляхом виплати із заздалегідь створеного Фонду активів, або шляхом примусового виконання рішення Комісії.

Водночас вона констатувала, що для цього держави-учасниці мають змінити національне законодавство, на що буде потрібна політична воля законодавчих органів цих держав.

Нагадуємо:
Загальний розмір програми відновлення український уряд, міжнародні експерти, Європейська комісія оцінюють в 500-600 млрд євро.

Реклама: