В НБУ пояснили прискорення інфляції

Неділя, 12 червня 2022, 11:30 -

Пришвидшення інфляції зумовлювалося як загальносвітовими тенденціями, зокрема високими цінами на енергоресурси, так і внутрішніми чинниками, пов’язаними насамперед із війною. 

Про це повідомляє НБУ.

Так, зростання цін на непродовольчі товари (7,3% р/р), зокрема товари для дому, електроніку та автомобілі в регуляторі пояснили обмеженою пропозицією цих товарів з огляду на складнощі з їх постачанням та фізичне знищення складів. 

"А також зі збільшенням попиту на них на тлі повернення громадян до своїх місць проживання та необхідності відновлення домівок". 

Реклама:

Підвищення вартості послуг ремонту житла там пояснили частковим відновленням житлового будівництва та потребу відбудовувати помешкання на деокупованих територіях.

Суттєве подорожчання алкогольних напоїв, пояснюється послабленням обмежень на його продаж у різних регіонах України та обмеженою пропозицією. А зростання цін на тютюнові вироби - вищими темпами зростала вартість транспортних послуг на тлі підвищення цін на пальне. 

В НБУ резюмували, що динаміка споживчої інфляції у травні свідчить про подальше посилення цінового тиску, а інфляційні ризики залишаються значними. 

Нагадуємо:

Інфляція в Україні у травні прискорилася до 18% у річному вимірі з 16,4% місяцем раніше.

Реклама: