Росія зможе витримати "нафтові" санкції за її ціни вище 44 доларів – FT

Четвер, 5 травня 2022, 13:23

Російська економіка здатна витримати удар від нового пакету запланованих європейських санкцій, якщо країні вдасться переорієнтувати експорт нафти в Азію навіть за ціни не нижче 44 доларів за барель.

Про це пише Financial Times.

Наразі вартість Brent перевищує 110 доларів за барель. У той же час російська марка Urals торгується в районі 70 доларів за барель. Видання вважає, що така ціна набагато перевищує потреби російського бюджету.

"Російський бюджет сильно залежить від експорту нафти, на який припадало 45% загального доходу в 2021 році. Проте влада не зазнає збитків, навіть якщо російські виробники зможуть продавати свою нафту за ціною 44 долари за барель або вище", – йдеться у матеріалі.

Реклама:

Основні потенційні покупці нафти РФ перебувають у азіатських країнах. Зокрема, незалежні НПЗ Китаю вже збільшили закупівлі, але водночас великі державні трейдери КНР поки що уникають імпорту нафти з Росії, побоюючись західних санкцій.

Аналітики зазначають, що Москві буде непросто розгорнути потоки нафти до Азії. Частка європейських країн у структурі експорту російської нафти становила 60%, тоді як Китаю – втричі менше.

При цьому трубопровідна інфраструктура здебільшого орієнтована на транспортування нафти на Захід, а пропускна здатність залізниці обмежена через перерозподіл постачання вугілля на схід після введення заборони на його імпорт Євросоюзом.

Експорт нафти також може бути обмежений через санкції, що зачіпають транспортування морем.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: