"Нафтогаз" відтермінував запровадження кіловат-годин у платіжках

Середа, 4 травня 2022, 14:18 -

Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" на період воєнного стану відтермінувала введення кіловат-годин у платіжках - на цей період система обліку газу залишається в кубометрах.

Про це йдеться у повідомленні компанії.

"Відповідно до наказу Міністерства енергетики України від 30 квітня 2022 року № 169 у зв’язку із запровадженням воєнного стану в Україні та відповідно до ЗУ "Про ринок природного газу" Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" відтерміновує введення кіловат-годин у платіжках", - йдеться в заяві.

На цей час облік та комерційні розрахунки в господарських відносинах під час приймання-передачі до/з газотранспортної або газорозподільної системи, купівлі-продажу, постачання, споживання природного газу та надання послуг з транспортування здійснюватимуться за обсягом природного газу в одиницях об’єму (тис. м куб.), пояснили в компанії.

Реклама:

Там нагадали, що до воєнного стану опалювальний сезон 2021–2022 років мав бути останнім, коли українські домогосподарства сплачували за газ за метричними показниками.

Нагадаємо:

Верховна Рада 2 листопада 2021 року підтримала у 2 читанні та в цілому законопроєкт № 2553 щодо запровадження на ринку природного газу обліку і розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії.

Закон передбачав перехід на методику обчислення газу в кіловат-годинах замість кубометрів з 1 травня 2022 року. 

Підрахунок обсягів газу в енергетичних одиницях використовується майже в усьому світі.

При підрахунку газу в кубометрах не враховується калорійність палива, через що в деяких регіонах на ті самі цілі може знадобитися різний обсяг.

Після переходу на енергоодиниці платити доведеться лише за кількість спожитої енергії, а не за обсяг газу.

Читайте також: Не кубометри, а кіловат-години. Як відмова від радянської системи обліку газу змінить життя українців

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: