Україна закликає Німеччину припинити використання газогону "Північний потік – 1"

Субота, 28 травня 2022, 12:22 -
 
getty images

Оператор газотранспортної системи України та "Нафтогаз" закликають Німеччину припинити або суттєво обмежити використання газогону "Північний потік - 1", а частину обсяги з нього переправити на українську ГТС.

Про це повідомив Оператор газотранспортної системи у спільному з "Нафтогазом" зверненні до Федерального мережевого агентства (BNetzA) від 27 травня.

А саме, агентству пропонується переглянути рішення 2020 року про виняток із закону для транспортування газу "Північним потоком-1". Українська сторона нагадує, що "ПП-1" отримав виняток з положень на підставі припущень, що газогін сприятиме укріпленню безпеки постачання газу до Європи.

Проте "значні зміни в обставинах з моменту ухвалення рішення про дерогацію є достатньою правовою підставою для BNetzA переглянути рішення". Тут йдеться про газову кризу, зокрема спричиненою скорочення поставок газу Газпромом для швидкого запуску "Північного потоку - 2", вимогу Кремля сплачувати за газ рублями та зупинку постачання трьом європейським країнами за незгоду з таким механізмом.

Реклама:

Також серед причин – тимчасова окупація Росією газокомпресорної станції "Новопсков" неподалік від точки сполучення між РФ та Україною "Сохранівка"; запроваджені проти "дочки" Газпрому Gazprom Germania санкції, які ускладнюють закачування газу у найбільші німецькі сховища. 

Відтак Україна написала звернення про скасування винятків з положень законодавства ФРН, надані "Північному потоку-1". 

"Відповідно використання газопроводу "Північний потік-1" має бути повністю припинено або, як альтернативне рішення, обмежено настільки, наскільки BNetzA вважає за необхідне", – заявили в ОГТСУ та Нафтогазі. "Обсяги, які зараз транспортуються через "Північний потік-1", можуть бути спрямовані на інші газогони, зокрема на український маршрут, який має відповідні вільні потужності".

Відповідно до законодавства відповідні органи Німеччини ухвалять рішення щодо звернення команд Оператора ГТС України та НАК "Нафтогаз" протягом наступних трьох місяців.

Нагадуємо:

З 11 травня Україна зупинила прокачку газу через газовимірювальну станцію "Сохранівка", де проходить майже третина транзиту газу (до 32,6 млн куб. м на добу) з РФ до Європи, через тимчасову окупацію цієї території України.

Реклама: