"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україні загрожує дефіцит паперу для друку книг

Понеділок, 23 травня 2022, 13:20 -
 
Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Директорка Українського інституту книги Олександра Коваль вважає, що Україні загрожує криза у друкарській галузі через брак паперу.

Про це вона заявила в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Три найбільші книжкові друкарні України розташовані в Харкові, і жодна з них наразі не діє. Це є великою проблемою. Наскільки відомо, вони не постраждали, або мають незначні пошкодження, і тільки-но можна буде знову відновити роботу в Харкові, вони будуть здатні справлятися з великими обсягами друку. Але є інша проблема – немає паперу в достатній кількості", – сказала Коваль.

За її словами, це не лише українська проблема, а й світова, оскільки виробництво паперу з екологічних міркувань значно зменшено, й ціна значно зросла.

Реклама:

Крім того, вона зазначила, що Україна не отримала в Європейського Союзу потрібних їй квот паперу.

"Поки що папір іще є, і враховуючи те, що зараз практично зупинено друк, то його достатньо. Але тільки-но друк буде відновлюватися, то ми одразу відчуємо паперову кризу", – наголосила чиновниця.

Відповідаючи на запитання, який є вихід із цієї ситуації, директорка УІК заявила, що це можуть бути лише міждержавні угоди через звернення уряду України до урядів інших країн, зокрема ЄС, для того, щоб країні в рамках допомоги надали папір безкоштовно з відстроченням виплати за нього.

Реклама: