Голова НБУ: для повернення до вільного курсу треба три умови, але поки їх немає

П'ятниця, 20 травня 2022, 13:00 -
 
фото нбу

Національний банк України планує повернутися до вільного обмінного курсу долара, після того, як будуть виконуватися три економічні передумови, зокрема – стабілізація експорту.

Про це у коментарі ЕП повідомив голова Національного банку Кирило Шевченко.

Він нагадав, що повернення до ринкового курсоутворення закріплено рішенням НБУ в основних засадах політики на час воєнного стану

Водночас таке повернення можливе лише за настання низки передумов: відновлення стійкої пропозиції іноземної валюти на ринку, зниження схильності до конвертації заощаджень у іноземну валюту та послаблення мотивів для виведення капіталу.

Реклама:

В НБУ розуміють недоліки фіксації курсу долара, тому наголошують, що повернуться до ринкового курсу. За словами Шевченка наразі політика фіксованого валютного курсу має більше переваг, аніж недоліків, тому Нацбанк буде й надалі тримати офіційний курс долара на рівні 29,25 грн.

"Наразі, в умовах воєнних дій та високого рівня невизначеності, саме фіксація обмінного курсу дає змогу стримати інфляційні процеси (через здешевлення критичного імпорту),  тримати під контролем очікування, а також захистити заощадження і доходи громадян та бізнесу від стрімкого знецінення", — пояснює очільник НБУ.

За словами Шевченка, головними умовами для переходу від фіксованого курсу долара є:

  •  стабілізація експортних надходжень;
  •  зниження невизначеності, пов'язаної з військовими діями;
  • більш активна робота фінансового ринку, аби НБУ знову міг впливати на інфляцію через ключову ставку.

Разом з цим, у Нацбанку не пояснили, коли саме можуть настати ці умови: "Перехід до плаваючого курсу визначатиметься появою відповідних передумов, а не прив’язаний до якоїсь конкретної дати".

Нагадаємо

Національний банк 24 лютого призупинив роботу валютного ринку України, окрім продажу валюти, та зафіксував курс на рівні офіційного на той день – 29,2549 грн за долар.

Реклама: