Німеччина, Данія, Нідерланди та Бельгія підписали угоду про вітрову енергію на 135 мільярдів євро

Четвер, 19 травня 2022, 10:20 -

Глави урядів країн Північного моря підписали угоду про співпрацю у галузі розвитку прибережної вітроенергетики та зеленого водню.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

До 2030 року вони планують виробляти не менше 65 ГВт, а до 2050 - 150 ГВт. У спільній декларації країни Північного моря заявляють про намір стати "Зеленою електростанцією Європи".

Постійні вітри Північного моря, мілководдя та близькість до промислових центрів, які є великими споживачами електроенергії, роблять його ідеальним місцем для встановлення вітряних електростанцій.

Реклама:

Угода спрямована на десятикратне збільшення потужностей морської вітроенергетики у регіоні, при цьому загальний обсяг інвестицій приватного сектору, як очікується, сягне 135 мільярдів євро.

"Використання вітру, використання Північного моря має давню традицію в наших країнах", - заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц, колишній мер Гамбурга, судноплавного вузла Північного моря.

Він додав, що прибережна вітроенергетика більше не залежить від субсидій і стає "дешевшою і дешевшою", зазначивши, що зараз "час індустріалізації".

Водночас чотири країни хочуть активізувати співпрацю у галузі виробництва "зеленого" водню з відновлюваної електроенергії із планами розширення відповідної інфраструктури в регіоні.

Зелений водень має великий попит у виробників сталі, які прагнуть виробляти сталь з нульовим рівнем викидів вуглецю.

За словами політиків, вітряні електростанції у Північному морі мають відігравати важливу роль у забезпеченні достатньої кількості водню.

Європейська правда

Реклама: