Оренда в столиці впала через війну – найближчі пів року може не відновитися

Середа, 18 травня 2022, 18:32 -
 
unsplash

Через повномасштабне вторгнення РФ, яке спричинило масову міграцію населення всередині та за межами України, ціни на оренду житла у Києві впали, і можуть не відновитися ще пів року.

Про це йдеться у статті ЕП.

У травні ціни вже почали стабілізуватися. "Потік людей, що повертаються або переселяються до столиці, виріс. У пріоритеті в орендарів квартири вартістю 10-15 тисяч гривень. Це ті, які раніше коштували 20-25 тисяч гривень", – розповідає генеральна директорка агентства нерухомості "Благовіст" Олена Бібєрова.

Прогнози на ринку існують різні. Наприклад, експерт аналітичного центру Dom.ria Анатолій Топал очікує зростання і попиту, і пропозиції орендних квартир. З одного боку, люди масово повертаються до Києва: багато хто винаймає квартири на час ремонту розбитого житла в передмісті, буде потік переселенців з областей, де ведуться активні бойові дії. З іншого боку пропозиція житла зросте завдяки українцям, які найближчим часом не планують повертатися до Києва. 

Реклама:

"Накопичені гроші закінчуються, а залишати квартири без нагляду небезпечно. Тому на ринок масово виходять квартири, які до цього не брали участі в орендному бізнесі", – констатує експерт Dom.ria. Таких квартир може бути до 12% від загальної кількості.

Тож, вважає він, "у найближчі пів року пропозиція вдвічі-втричі перевищуватиме попит, що не сприятиме зростанню цін".

Водночас директор компанії City Development Solutions Роман Герасимчук очікує поступового відновлення цін, яке "багато в чому залежатиме від запуску бізнесу в місті та в Україні загалом".

"Після завершення активних воєнних дій можна очікувати зростання попиту і цін. Багато людей, які втратили роботу або житло, намагатимуться влаштуватися в більш економічно розвиненому Києві", – вважає він.

Читайте більше у статті Олександра Колесніченка: Від 100 доларів і вище. Ціни на оренду житла в Києві обвалилися вдвічі, але чи надовго?

Реклама: