Фінська Gasum подає до суду на "Газпром" через вимогу платити за газ у рублях

Вівторок, 17 травня 2022, 16:30 -

Фінська державна енергетична компанія Gasum вирішила подати до суду на російську компанію "Газпром експорт" через вимогу платити за газ у рублях.

Про це йдеться у заяві на сайті Gasum, пише "Європейська правда".

Gasum має довгостроковий контракт на постачання газу з російським "Газпром експортом". У квітні російська компанія надіслала листа, в якому вимагала, щоб надалі платежі, узгоджені в контракті на постачання, відбувалися в рублях замість євро. Крім того, "Газпром експорт" висунув інші претензії щодо контракту на постачання.

Gasum не приймає вимоги "Газпром експорту" щодо переходу на рублеві платежі і, отже, не здійснюватиме платежі в рублях або відповідно до запропонованої "Газпром експортом" схеми платежів. Крім того, у компаній є значні суперечки щодо інших претензій, поданих за контрактом. Загалом, це те, з чим Gasum не може погодитися і вирішив передати суперечки щодо договору постачання до арбітражу", - йдеться у заяві.

Реклама:

Gasum вважає, що існує підвищений ризик припинення постачання природного газу за чинним контрактом на постачання, а отже, імпорт природного газу з Росії до Фінляндії може припинитися.

Gasum готувався до цієї ситуації разом зі своїми клієнтами та національною владою. Протягом наступного літнього сезону Gasum намагатиметься забезпечити доступність природного газу своїм фінським споживачам через газопровід Balticconnector.

Нагадаємо, в Єврокомісії заявили, що розрахунки європейських енергетичних компаній з "Газпромом" мають відбуватися у євро

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: