Україна має "план Б" на випадок відмови Росії платити репарації – Стефанчук

Неділя, 15 травня 2022, 16:19 -
 
Volodymyr Tarasov/ Ukrinform/Future Publishing via Getty Images

Україна має план на випадок відмови Росії платити репарації за завдані внаслідок війни збитки. У такому разі заарештують та реалізують усе російське майно.

Про це заявив спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук в інтерв'ю "Укрінформу".

"У нас же є майно Російської Федерації. Якщо буде ухвалено спільне рішення, рішення Міжнародного кримінального суду, то нам і не треба буде згоди. Майно просто буде заарештовано, реалізовано і з нього буде покрито всі збитки України", – заявив Стефанчук.

Він наголосив, що зараз українська влада проводить велику роботу на міжнародному рівні.

Реклама:

"Зокрема щодо співпраці з Міжнародним кримінальним судом, де дуже важливо довести злочини Російської Федерації, починаючи з військової агресії, завершуючи геноцидом українського народу", – сказав Стефанчук.

За його словами, Рада ухвалила всі необхідні законодавчі ініціативи з цього питання, а тепер очікуються дії від прокурора МКС Каріма Хана та відповідного рішення суду.

"Паралельно дуже важливо підрахувати всі збитки, які завдано Україні з боку РФ. Існує безліч методик визначення цих збитків. Вони вже переведені у факт фіксацій окремих речей. Наскільки мені відомо, кожна людина в додатку "Дія" може повідомити про пошкоджену або знищену нерухомість внаслідок військової агресії Росії", – зазначив Стефанчук.

Після цього буде пораховано всю суму, яку має відшкодувати Росія за скоєне в Україні.

"Загальний, якщо можна так сказати, чек війни має бути пред'явлений Російській Федерації з вимогою сплати. Крім цього, ми ухвалили багато звернень до інших країн щодо задоволення інтересів України щодо виплати репарацій з майна, яке було заарештовано у громадян РФ. Будемо і надалі вимагати, щоб із цього майна було покрито шкоду, завдану Україні", – додав Стефанчук.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: