Іран каже, що може подвоїти експорт нафти за потреби

Неділя, 15 травня 2022, 11:08
 
getty images

Іран має можливість подвоїти експорт нафти, якщо на неї буде достатній попит, на тлі подальших розмов про поновлення іранської ядерної угоди, яка би зняла обмеження на поставки нафти з цієї країни.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на слова Мохсена Ходжастехмера, керуючого директора National Iranian Oil Co.

Він зазначив, що Іран "докладе максимум зусиль, щоб повернути свою частку ринку сирої нафти та своїх клієнтів", — заявив він.

Хоча Іран не публікує дані щодо видобутку та експорту нафти, за оцінками аналітиків, він продає до 1 мільйона барелів на день. План урядового бюджету передбачає щоденний продаж 1,4 мільйона барелів на рік до березня 2023 року.

Реклама:

Експорт іранської нафти був обмежений після того, як експрезидент США Дональд Трамп в односторонньому порядку відмовився від ядерної угоди з Іраном у 2018 році, яка стримувала ядерну діяльність країни в обмін на економічну допомогу, зокрема – критично важливі продажі нафти. 

Цього тижня відбулися перемовини між Євросоюзом та Іраном про спроби відновити угоду – за словами представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозепа Борреля, вони пройшли краще, ніж очікувалося.

Окремо Ходжастехмер сказав, що компанія у найближчі місяці підпише угоду з банками та місцевими виробничими компаніями щодо розробки другої фази північної та південної ділянок нафтового родовища Азадеган. Це – найбільше родовище, яке Іран ділить із сусіднім Іраком, де за оцінками зберігається 32 млрд барелів нафти. Проєкт коштує 7,5 млрд доларів. 

Читайте також: Ядерна угода у фазі напіврозпаду: що заважає ЄС та США домовитися з Іраном

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: