Іноземців можуть викинути з наглядових рад держкомпаній – законопроєкт

Субота, 9 квітня 2022, 14:20 -

Ухвалений Верховною Радою законопроєкт 7176 пропонує звільняти членів наглядових рад, які не зможуть бути на засіданнях особисто.

Про це в колонці для ЕП повідомляють експерти Напрямку корпоративного управління Київської школи економіки Олександр Лисенко та Андрій Бойцун.

Згаданий законопроєкт має назву "Щодо здійснення моніторингу потенційних загроз національній безпеці України у сфері економіки" і наразі він чекає на підпис президента.

"Ініціатори законопроєкту вважають, що прийняття рішень наглядовою радою держкомпанії в умовному Києві можуть якось вирішити проблеми національної безпеки України. 

Реклама:

Нам відомо про велику кількість нових небезпек для держкомпаній, але поки невідомо про жодну компанію, у якої виникла потреба фізично проводити засідання наглядової ради за адресою розташування", – відзначають експерти.

Як вони зазначають, більшість членів наглядових рад держкомпаній ніколи не проживали в Україні і лише періодично сюди приїздили.

"В результаті пандемії коронавірусу як іноземні, так і українські члени наглядових рад вже давно вдаються до практики проведення онлайн засідань. Цей інструмент є давно поширеним у світовій практиці, причому в абсолютно різних сферах: бізнес, освіта, медицина тощо. Не варто також забувати, що членство у наглядовій раді не є роботою full-time", – додають експерти. 

На їхню думку, документ несе в собі велику потенційну загрозу, і тому його треба переглянути.

"Це чудова основа для того, щоби "знести" всі надбання у важкій реформі держпідприємств після Революції Гідності, включаючи незалежні наглядові ради, а потім встановити ручне управління. Таке, яке було до 2015 року", – наголошують вони.

В колонці експерти детально розбирають можливі наслідки підписання законопроєкту та розбирають аргументи, якими пояснювалася необхідність його прийняття, та надають свої пропозиції, як вирішити питання управління держпідприємствами під час війни.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: