Власники зруйнованого житла зможуть обирати, де отримати нове – Шуляк

Середа, 27 квітня 2022, 12:36 -
 
Alexey Furman/Getty Images

Українці, чиє житло зруйнували російські загарбники в ході повномасштабного вторгнення, зможуть вибрати місце, де отримати нову домівку.

Про це розповіла голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк в ефірі телемарафону.

"Зруйновані приватні житлові будинки, садові та дачні будинки будуть відбудовуватися державою на земельній ділянці, де вони розміщувалися. Що ж стосується квартир – на тій же ділянці, де стояв багатоквартирний будинок, може бути побудований аналогічний. Він також може бути зведений в тому ж кварталі або мікрорайоні.

Але ми спеціально не обмежуємо прив'язку до місця проживання, тому люди зможуть самі вибрати населений пункт, де хочуть жити", – заявила Шуляк.

Реклама:

Новий населений пункт, який оберуть українці, повинен відповідати населеному пункту, в якому жили до війни за певними характеристиками, наприклад, за кількістю населення. За її словами, вартість квадратних метрів у великих та в невеликих містах відрізняються.

"Якщо ж людина з меншого міста захоче жити, наприклад, у Києві – ми передбачили механізм доплати за житло. Однак у нас є віра, що люди в основному будуть повертатися у свої будинки", – додала Шуляк.

Законопроєкт про відшкодування зруйнованого і пошкодженого житла передбачає і компенсацію за зруйновані приватні будинки, квартири. Також компенсацію можна буде отримати та за недобудовані об'єкти за умови, що були зведені опорні та зовнішні огороджувальні конструкції.

Наразі проєкт закону №7198 проходить друге читання в парламенті.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: