У Німеччині заговорили про санкції проти ексканцлера Шрьодера

Середа, 27 квітня 2022, 10:20 -

Окремі політики від ХДС, "Зелених" та Вільних демократів висловилися за заходи проти колишнього канцлера Німеччини, члена SPD Герхарда Шрьодера у зв’язку з тим, що він не змінює свою позицію щодо Росії та продовжує співпрацювати з її енергетичними компаніями.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Tagesspiegel.

Морыц Кьорнер, член президії FDP, зауважив, що екскацлер вже заслуговує на місце у списку осіб з близького кола Владіміра Путіна, і є радше "не "представником верхівки внутрішньої німецької політики, а Кремля". 

Схожу думку висловив член ХДС Родеріх Кізеветтер. "Той факт, що Шрьодер все ще не дистанціювався від Путіна і Росії лише доводить, наскільки "міцно" він у них на службі… Тож варто говорити про санкції проти усього оточення Путіна. І в тому числі Шрьодера", - вважає він. 

Реклама:

Депутат від "Зелених" Рейнхард Бютікофер теж закликав розглянути санкції проти Шрьодера та інших колишніх європейських посадовців, які згодом "продалися Путіну". На його думку, Шрьодера варто позбавити офіційних атрибутів, пов’язаних з канцлерством, та виключити з лав SPD.

Член SPD Міхаель Рот не виключив європейських санкцій проти ексканцлера. Він висловив жаль з приводу того, що Німеччині доводиться серйозно обговорювати можливі санкції проти колишнього лідера, який став російським лобістом. "ЄС має перевіряти, хто так чи інакше відповідальний за цю війну, хто виправдовує і захищає її, чи применшує масштаби. Тож ЄС доведеться щось вирішувати з цього приводу", - зауважив він. 

Нагадаємо, днями співлідерка SPD Саскія Ескен заявила, що Шрьодеру варто самому вийти з лав партії, до якої він входив протягом майже 60 років. Лідерство SPD давно дистанціювалося від ексканцлера. Саскія Ескен та Ларс Клінгбайль звертались до нього у кінці лютого, закликаючи йти з посад у російських компаніях. Відповіді на цей лист не було. 

У нещодавньому великому інтерв’ю New York Times Шрьодер захищав необхідність підтримувати співпрацю з Росією, попри війну в Україні. Він сказав також, що не вірить в особисту причетність Путіна до воєнних злочинів у Бучі, а також вважає, що "Путін сам зацікавлений якнайшвидше закінчити війну, але це не так просто". 

Шрьодер з 2017 року є членом та головою ради директорів "Роснефти". Востаннє його переобирали на посаду голови на початку червня 2021 року. Також він є головою комітету акціонерів Nord Stream 2 AG – компанії-оператора проєкту газопроводу "Північний потік-2". На початку лютого 2022 року Шрьодера висунули до ради директорів "Газпрому". 

На початку березня через позицію ексканцлера щодо Росії та війни в Україні з його офісу звільнились кілька співробітників.

Читайте також: "Не буде миру на умовах, нав’язаних Путіним". Велике інтерв’ю канцлера Німеччини 

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: