“Гуманітарка” з Maybach та Audi: без мит вже ввезено 20 тисяч авто, і це заважає поставкам зброї

Вівторок, 26 квітня 2022, 22:39 -
 
getty images

У пільговому режимі, який скасовує сплату мит на ввезення низки товарів, вже ввезено понад 19 тисяч авто – це спричиняє проблеми для ввезення гуманітарної допомоги.

Про це йдеться у довідці Державної митної служби у розпорядженні ЕП.

У Митниці звернули увагу, що ввезені у період дії пільги (8-21 квітня) товари не були предметами першої необхідності та такими, що забезпечують безперебійну роботу економіки. При цьому мита з їхнього ввезення формують суттєву частку доходів бюджету – зокрема, транспортні засоби, телефони тощо. 

Наприклад, телефонії було ввезено 32,5 т, шкіряного взуття – 283 т, сирів – ще 411 т. Лише з цих товарів мало бути сплачено 1,3 млрд грн платежів.

Реклама:

Автівок таким чином було ввезено понад 19 тисяч, від чого бюджет недоотримав ще понад 2 млрд грн. Водночас митними пільгами скористалися українці, що купували автомобілі преміум-класу вартістю понад мільйон гривень. Наприклад, MERCEDES-BENZ S560 вартістю 3,7 млн грн, MERCEDES-BENZ S400 за 3,3 млн грн,  AUDI Q7 за 2,4 млн грн.

Оформлення нових транспортних засобів займає багато часу, через що у чергах простоюють волонтери з гуманітарними вантажами та військовою допомогою. 

"Найстрашніше, що це вже створює проблеми з доставкою в Україну військової допомоги, а якщо поляки посилять правила, то буде ще гірше - і для гуманітарних вантажів, і для постачання техніки", – розповів ЕП співрозмовник в економічному блоці уряду.

Хоча раніше уряд обмежив пункти пропуску, де можна безмитно ввезти авто в Україну, чимало водіїв порушують нові правила. Що, зрештою, не вирішує проблему черг та затримки критично необхідних вантажів,та польська сторона може посилити обмеження у відповідь.

У Митниці підкреслюють, що скасовані мита не лише завдають втрати бюджету з товарів, які не є першою необхідністю, але й шкодять зв’язкам із дружніми державами.

З Польщею вдалося з перших днів війни домовитися про максимальне пришвидшення та спрощення випуску вантажів гуманітарної допомоги, спрощення при переміщенні комерційних вантажів та створення окремих смуг руху для гуманітарних вантажів.

Натомість, наголошують у Митниці, "зважаючи на таку майже рекордну кількість переміщень, враховуючи що відповідні товари прямують до України без сплати податків, польська сторона відмовилась від попередньо досягнутих домовленостей".

Відтак тепер гуманітарні вантажі тепер переміщуються в загальній черзі, потрібно більше часу на проходження пунктів пропуску, а від комерційних вантажів вимагають повний пакет документів для митного оформлення. 

Нагадуємо:

Розмитнити автівку для власних потреб з країн Євросоюзу за нульового мита можна буде лише на шести пунктах пропуску, адже через черги на кордоні не можуть проїхати гуманітарні вантажі.

Заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм зазначив, що відомство запропонує Кабінету міністрів відповідні регуляторні зміни, аби виправити ситуацію без шкоди для волонтерів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: