Попри окупацію росіянами радіація на ЧАЕС нормальна – МАГАТЕ

Вівторок, 26 квітня 2022, 17:35 -
 
getty images

Рівень радіації на Чорнобильській АЕС нормальний попри місяць окупації зони російськими військами.

Про це заявив очільник Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Ґроссі у ході візиту на ЧАЕС.

Виправлено 18:10: Змінено заголовок та текст новини. Раніше агенція AFP з посиланням на Ґроссі повідомила, що радіація на ЧАЕС "аномальна". Як повідомляє кореспондент УП на місці подій, насправді він визначив її як "нормальну". ЕП перепрошує у читачів.

Очільник МАГАТЕ підкреслив, що коротка російська окупація цього району була "дуже, дуже небезпечною".

Реклама:

"Рівень радіації, я б сказав, нормальний", – розповів він. "Були деякі моменти, коли рівень підвищувався внаслідок переміщення важкої техніки, яку сюди привозили російські війська, і коли вони виїжджали".

Ґроссі заявив, що захоплення ЧАЕС російськими військами було "абсолютно ненормальним і дуже, дуже небезпечним". АЕС потрапила в окупацію у перший день повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого, і лише 31 березня з’явилося повідомлення про вихід російських військ з Чорнобильської зони.

Україна наголошувала, що захоплення росіянами Чорнобильської АЕС є ядерним тероризмом і закликала МАГАТЕ звернутися до НАТО з вимогою закрити доступ до авіапростору над її ядерними об’єктами.

Згодом міністр енергетики Герман Галущенко повідомив, що всі окупанти та їхня техніка, які перебували у Зоні відчуження, отримали великі дози опромінення.  

"Після місяця такого опромінення їм залишився максимум рік життя. Точніше, не життя, а повільного помирання від хвороб", – коментував міністр.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: