Борги ДТЕК сягають $3 мільярдів: як надовго вистачить коштів

Вівторок, 26 квітня 2022, 15:01
 
фото еп

Група ДТЕК Ріната Ахметова має боргу у 2,8 млрд доларів, і у воєнних умовах без додаткових обговорень з кредиторами може обслуговувати його ще протягом 6-9 місяців.

Про це голова групи ДТЕК Максим Тимченко розповів в інтерв’ю ЕП.

Водночас, підкреслив він, прогнозувати будь-що наразі важко, адже все залежить від термінів завершення війни. 

"Без будь-якого обговорення із зовнішніми кредиторами, якщо брати сьогоднішню ситуацію, ми зможемо працювати ще 6-9 місяців. Це з огляду на сьогоднішній графік обслуговування боргу", – розповів Тимченко.

Реклама:

Ситуація з окремими напрямами бізнесу ДТЕК відрізняється. 

Наприклад, виплати боргів зеленої генерації залежатимуть від того, як швидко група поверне контроль над вітрогенерацією, і якою буде політика держави щодо оплати зеленої генерації. Зараз "ДТЕК ВДЕ" отримує гроші за близько 15% обсягу виробленої енергії за зеленим тарифом, чого недостатньо для обслуговування боргу. 

"Зелений" бізнес ДТЕК має 600 млн євро боргів, з яких 325 млн – облігації, а решта 275 млн – банківські кредити. Група веде переговори з банками і пояснює, що має запас міцності на 9 місяців для розрахунків..

При цьому бізнес "ДТЕК Нафтогаз" працює та обслуговує свої борги. У бізнесі "ДТЕК Енерго" є падіння зборів, констатує Тимчекно, але завдяки тому, що холдинг може частково капіталізувати процентні платежі, це дає можливість обслуговувати борг.

"Це я все до того, що в групі немає ситуації, за якої ми маємо негайно оголошувати дефолт і входити до переговорів щодо реструктуризації. Цього немає поки що, і сподіваюся, не буде", – резюмує він.

Більше читайте в інтерв’ю ЕП: Голова енергетичного бізнесу Ахметова: Постачання російської нафти в ЄС можуть зупинити до кінця року

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: