"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Компанії Ахметова, Коломойського та Пінчука мають величезні борги за передачу електроенергії – "Схеми"

Вівторок, 26 квітня 2022, 16:49 -

Українські підприємства, кінцевими бенефіціарами яких є олігархи Рінат Ахметов, Ігор Коломойський та Віктор Пінчук, мають борги за послуги з передачі та диспетчеризації електроенергії.

Про це свідчать документи, які "Схеми" (Радіо Свобода) отримали у своє розпорядження від учасників енергоринку.

Великі промислові споживачі та постачальники електроенергії почали стрімко накопичувати борги одразу після повномасштабного вторгнення військ Росії в Україну.

Станом на 1 квітня експортери електроенергії заборгували 2,544 млрд гривень за послуги з її передачі. 

Реклама:

Основний боржник – трейдер "Д.Трейдінг", що входить в енергохолдинг ДТЕК, кінцевим бенефіціаром якого є олігарх Рінат Ахметов. 

"Надходження від "Д.Трейдінг" значно припинились після 25 лютого", – повідомило джерело на енергоринку.

Також серед боржників – феросплавні підприємства. Станом на 1 квітня вони заборгували понад 55 мільйонів гривень за послуги з передачі електроенергії, та більше ніж 26 мільйонів гривень – за диспетчеризацію (це – централізована система керування, контролю і захисту різних інженерних процесів, що, в тому числі, запобігає аварійним ситуаціям). 

Таким чином, загальні борги феросплавних підприємств за ці дві послуги перевищили 80 мільйонів гривень. 

"Значне зниження рівня розрахунків відбулося, зокрема, Нікопольським заводом феросплавів", – повідомило джерело на енергоринку.

Нікопольський завод феросплавів входить у сферу впливу олігархів Ігоря Коломойського та Віктора Пінчука.

Має борг за послуги з диспетчеризації металургійний завод "Дніпросталь" (входить в трубно-колісну компанію "Інтерпайп"), кінцевим бенефіціаром якого є родина Віктора Пінчука. 

Станом на 1 квітня підприємство заборгувало за цю послугу майже 25 мільйонів гривень.

ОНОВЛЕНО

Позиция Д.Трейдінг, пряма мова:

"Д.Трейдінг справно здійснює оплату тарифу за передачу електроенергії щодо послуг, які фактично надані системним оператором України – НЕК "Укренерго". Більше того, Д.Трейдінг є однією з небагатьох компаній на ринку, яка не має боргу за тарифом на передачу.

Щодо плати за передачу електроенергії під час експорту, то цей механізм суперечить міжнародним зобов'язанням України і Угоді про Асоціацію між Україною та ЄС. Ця позиція була підкріплена рішеннями господарських судів усіх ланок, в тому числі Верховним Судом. Рада Міністрів Енергетичного співтовариства вже розглядала подібну ситуацію в Болгарії, в результаті якої національного оператора системи передачі було зобов’язано припинити нараховувати тариф на передачу електроенергії (export fee) під час її експорту. Таким чином, є всі законні підстави стверджувати, що плату за передачу електроенергії під час її експорту вже визнано незаконною та не має нараховуватися НЕК "Укренерго". При цьому звертаємо увагу ЗМІ, що борг за передачу під час експорту після початку війни не міг прирости, тому що з кінця лютого до початку квітня експорту не було в принципі".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: