"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Санкції потрібні негайно: 10 кроків, які Україна пропонує на міжнародній арені для тиску на РФ

Середа, 20 квітня 2022, 23:53 -
 
getty images

Робоча група при президентові показала план санкцій, які Україна пропонуватиме запровадити проти РФ: крім енергетичного ембарго у ньому є заходи, які мають не допустити уникнення вже накладених санкцій та посилити фінансову ізоляцію ворога.

Про це йдеться у першій публікації Міжнародної робочої групи з питань санкцій проти Росії при президентові, яку називають групою "Єрмака-Макфола".

План розробляли фахівці з різних країн і різних напрямків – серед членів групи є політичний економіст Френсіс Фукуяма, історик Тімоті Еш, низка українських фахівців та посадовців від голови Нафтогазу Юрія Вітренка до віцепрезидентки КШЕ Наталії Шаповал. Усього – 51 людина.

Назва групи пов’язана з прізвищем голови Офісу президента Андрія Єрмака та Майкла Макфола, експосла США в РФ (до 2014 року) та колишнього спецпомічника експрезидента США Барака Обами з нацбезпеки.

Реклама:

Фактично розроблений ними план складається з 10 основних пунктів. Вони стосуються енергетичного експорту, міжнародної торгівлі, бізнесу та дотримання санкцій.

1. Повне нафтогазове ембарго. Група визнає складності у різкій відмові від російської енергетики, тому пропонує такі проміжні кроки:

  • Встановлення високих імпортних мит, які  змусить Москву знизити ціни, що призведе до зниження її прибутків. А доходи від мит можуть бути спрямовані на гуманітарну допомогу Україні та фонд реконструкції.
  • Оплата нафтогазу на ескроу-рахунки, які будуть недоступні Росії до закінчення війни. Агресор зможе використати утримані кошти для торгівлі, яка не знаходиться під санкціями ( харчування, ліки та медичні вироби). Частина коштів може також переходити на допомогу Україні.
  • Розширення інфраструктури терміналів скрапленого газу (LNG) та консолідація закупівель газу на рівні ЄС.

Ембарго має застосовуватися до всіх сумішей, що містять нафту, нафтопродукти та газ російського походження, пропорційно до частки в суміші російської сировини.

2. Транспортна блокада. Україна хоче повної заборони перевезень морським, наземним та залізничним транспортом з Росії до демократичного світу (крім продовольчих вантажів). А також – заборони міжнародним страховим компаніям страхувати та сертифікувати комерційні судна, що надходять до РФ чи Білорусі чи прибувають з них.

3. Фінансова ізоляція. РФ має бути відключена від світової фінансової системи SWIFT. Також повне блокування активів має стосуватися всіх російських банків. Але почати можна з групи Газпромбанук, Банку Москви, Россільгоспбанк, Банку Траст, Росбанку та Тінькофф Банку. Таких же заходів Україна хоче проти критичної інфраструктури, до якої входить Мосбіржа. Такі ж санкції потрібні й проти Центробанку РФ, що дозволить зберегти його активи замороженими для подальшої конфіскації Україною.

4. РФ – держава-терорист. Україна вимагає визнати Російську Федерацію державою – спонсором тероризму та виключити її з Фінансової опергрупи для протидії відмиванню грошей (FATF).

5. Нові персональні санкції. Санкції проти ще більшої кількості російських топ-чиновників, банкірів та пропагандистів.

6. Потужніші санкції проти державних підприємств. Поступово – проти всіх російських і білоруських держпідприємств.

7. Експортно-імпортний контроль. Повна заборона експорту до РФ всієї стратегічно важливої високотехнологічної продукції, зокрема – для видобутку, обробки та переробки нафти, газу та бурового обладнання. Також Україна хоче посилення санкцій щодо технологій і заборони експорту промислових товарів, хімічної промисловості, металів, мінералів і руд, таких як титан, хром, мідь і молібден до Росії.

При цьому необхідний посилений експортний контроль, зокрема – за товарами подвійного використання.

8. Вторинні санкції. Україна вбачає потребу у накладенні вторинних санкцій на будь-яку фінансову установу чи компанію, яка своєю діяльністю заповнює втрачений попит на повязаний з Росією бізнес.

9. Прозорість. Створити та опублікувати реєстр усіх міжнародних компаній, які досі працюють в Росії та Білорусі, та зобов'язати компанії розкривати зв’язки з цими країнами.

10. Координація. Україна вимагає, аби санкції працювали доти, доки Росія не припинить війну. І навіть тоді будь-яке зняття санкцій має узгоджуватися з Україною з огляду на визнання Росією суверенітету і територіальної цілісності України та внеску РФ до фонду відновлення України.

Читайте також: П'ять головних прогнозів для світу і один – для Росії: головне зі звіту МВФ про наслідки війни

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: