Швейцарський банк UBS через санкції відмовляється керувати грошима клієнтів із РФ – медіа

Вівторок, 19 квітня 2022, 19:48 -

Найбільший швейцарський банк UBS розсилає російським клієнтам листи про те, що перестає керувати їхніми грошима. Проблеми з портфелями є у росіян і в інших європейських банках.

Про це пише Forbes Russia.

Видання цитує листа, який 13 квітня отримав один із російських клієнтів UBS.

У листі йдеться, що банк не керуватиме його портфелем, реінвестуватиме дохід і даватиме рекомендації щодо інвестицій, оскільки "працює над дотриманням" санкцій.

Реклама:

Схожі листи отримують сотні російських клієнтів з UBS та інших банків, заявив виданню директор з розвитку бізнесу Alfa Asset Management (Europe) S.A. Вадим Погосьян.

За його словами, раніше банки концентрувалися на депозитах, але останні два тижні - на портфельному управлінні.

Найчастіше банки попереджають, що не зараховуватимуть купони з облігацій та дивіденди з акцій, а також виручку від продажу цінних паперів на рахунки російських клієнтів, уточнює Погосьян.

"Тобто рахунок не закривають, але жодних доходів за цими рахунками отримати неможливо. І люди, розуміючи це, шукають для грошей новий притулок", - додав він.

Якщо клієнти з Росії мають вид на проживання або другий паспорт країни ЄС, реакція банків згладжена, уточнює виконавчий директор UFG Wealth Management Микола Варгасов. Однак, за його словами, все більше банків все одно припиняють обслуговування.

Наприкінці лютого ЄС і Швейцарія запровадили санкції, які забороняють банкам купувати та продавати на користь російських клієнтів та компаній випущені після 12 квітня цінні папери в євро та швейцарських франках.

Крім того, регулятори заборонили приймати депозити від росіян або російських юридичних осіб понад €100 000. У Великій Британії запровадили ще жорсткіший ліміт - £50 000, навіть якщо сума рахунку менша від зазначеного ліміту.

Уже в березні банки, зокрема UBS та Credit Suisse, почали повідомляти клієнтів із Росії про закриття рахунків.

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: