Міжнародні експерти слідкують за поставками нафти з Росії, щоб не дати їй обійти санкції – радник Зеленського

П'ятниця, 15 квітня 2022, 18:05 -

Група українських і міжнародних експертів відстежує шляхи транспортування російської нафти, щоб не дати Російській Федерації обійти санкції.

Про це заявив радник президента Олег Устенко у коментарі виданню The Economist, передає пресслужба Офісу президента. 

"Експерти відстежують шляхи постачання енергоносіїв, завдяки торгівлі якими Росія відчайдушно намагається фінансувати свою військову машину. Інформацію групі надають як міжнародні фахівці, так і урядовці інших країн та навіть розвідка", – повідомив Устенко.

Зазначається, що група використовує програмне забезпечення для мережевого аналізу, щоб встановити взаємозв’язок між розрізненими даними. Програма аналізує поведінку кораблів, враховуючи різну інформацію.

Реклама:

"Наприклад, заявлений вантаж, маршрут і страхові дані, а також історичні моделі навігації в різних погодних і ринкових умовах. Можна навіть побачити тоннаж вантажу на борту судна та зрозуміти, чи є підозра, що на борту може бути більше вантажу, ніж заявлено", – пояснюють в Офісі президента. 

Наразі групі експертів вже вдалося виявити поставки казахської нафти, які, як вони вважають, містять частину таємно завантаженої російської нафти. Попередження надсилають відповідним урядам і компаніям, також їх передали українським міністерствам.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: